Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Mi vár ránk 2020-ban? Családok a fókuszban továbbra is!

Idén minden eddiginél nagyobb támogatást kaphatnak a családok: a 2020-as költségvetésben több mint 2200 milliárd forint jut családtámogatásokra. Érdemes tudnunk róluk, élni velük! Nézzük sorban a lehetőségeket!

Január 1-től emelkedett a GYED összege

Január 1-től a minimálbér emelkedésével 225.400 forintra nőtt a gyermekgondozási díj maximális összege.

A GYED maximális összege 2010 óta a kétszeresére emelkedett és a GYED mellett bármilyen jogviszonyban, korlátlan időtartamban lehet munkát végezni, sőt kistestvér születése esetén más családtámogatási ellátásokkal (CSED, GYES) együtt is igénybe vehető, tehát az ellátás nem szűnik meg újabb gyermek születése esetén. Az ellátásra a csecsemőgondozási díj után jogosult a szülő egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a 2. életévét, illetve ikrek esetén a 3 éves kort.


 

Bővült a diplomás gyedre jogosultak köre

Január elsejétől bővült a diplomás gyedre jogosultak köre. Diplomás GYED-et a felsőoktatási intézmények hallgatói is igényelhetnek. Január elsejétől az az édesanya, aki diplomás GYED-ben részesül, és az ellátás folyósítása alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a diplomás GYED-re. 2020-ban a diplomás GYED összege alapképzés esetén 112 700 forintra, mesterképzés esetén 147 420 forintra emelkedik.

Négy- vagy többgyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentessége

Azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól kereső tevékenységből származó jövedelmük után. A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár. A pénzügyi tárca szerint 40 ezer nő veheti igénybe az adómentességet, és úgy számolnak, hogy 20 milliárd forint körüli összeg maradhat így a családok kasszájában. Ez azt jelenti, hogy egy érintett átlagosan havi 42 ezer forintot nyerhet ezen az intézkedésen.  

Az igényléshez a munkáltatónak/kifizetőnek leadott adóelőleg-nyilatkozat (évközbeni rendszeres jövedelem esetén), vagy az éves adóbevalláshoz mellékelt nyilatkozat szükséges, melyben a gyermekek nevét és adóazonosító jelét, valamint a jogosultság időtartamát (egész év vagy töredék időszak) kell megadni.

NŐK 40 program

Idén is folytatódik a Nők 40 program, így korábban elmehetnek nyugdíjba azok a nők, akik 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek, és így nem kell megvárniuk, amíg elérik a nyugdíjkorhatárt.

A program családpolitikai jelentőségű is, hiszen lehetőséget teremt arra, hogy  a nagymamák otthon maradjanak, és segítsék az unokák nevelését.  A kedvezményt tizedik éve biztosítja a kormány, évente 30 ezer nő, eddig összesen több mint 270 ezer nagymama élt a lehetőséggel.

Január 1-től az aktív korú nagyszülők számára új lehetőség a nagyszülői gyed is.

Nagyszülő is elmehet GYED-re

Január elsején a Családvédelmi Akcióterv részeként hatályba lépett a nagyszülői gyed, amely lehetőséget teremt arra, hogy a szülő helyett a még nem nyugdíjas nagyszülő vehesse igénybe a gyermekgondozási díjat, ha vállalja, hogy részt vesz unokája gondozásában, amíg a szülők dolgoznak.

Fontos tudni, hogy a nagyszülőnek az unoka megszületését megelőző két éven belül egy év munkaviszonyt kell igazolnia, a szülőknek pedig írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy a GYED-et a nagyszülő kapja. A nagyszülő ez idő alatt csak olyan munkát végezhet, amelyet otthonában tud csinálni. A gyermeknek a szülővel kell élnie, és más nem kaphat utána gyermekgondozást segítő ellátást.

A nagyszülői GYED összegét a nagyszülő fizetése alapján számítják, maximális összege idén - akárcsak a GYED-é: 225 400 forint.

Ingyenes meddőségi kezelés

Magyarországon mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal. Ők is szeretnének családot alapítani, szeretnének gyermeket, gyermekeket vállalni, de valamilyen okból nem tud természetes úton gyermekük foganni.

2020. július 1-től ingyenesek lesznek a meddőségi kezelésben használt gyógyszerek, csakúgy, mint a teljes körű meddőségi kivizsgálás a nők és a férfiak esetében is. 2020-tól TVK-mentesen számolhatják el a közfinanszírozott intézmények a beültetéseket. A múlt év végén gyarapodott az állami fenntartású meddőségkezelési intézetek száma, ma már 12 korszerű felszereléssel működő meddőségi központ várja az érintetteket.

Nagyon jó látni, tapasztalni, hogy a családok számára az intézkedéscsomagnak köszönhetően ma már sokféle élethelyzetben  valódi előrelépés, megoldás kínálkozik: a házasságkötéstől a gyermekvállaláson át a kistestvér születésétől a munkába való visszatérésen keresztül.