Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Mindenki tehet a Földért – hagyj te is éltető oxigént!

Földi létünkben csak néhány évtized jut mindenkinek, ám bolygónk itt marad utódainkra, akik nem mindegy milyen életteret örökölnek tőlünk. Kongatják már jó pár éve a vészharangot, hogy a környezeti ártalmak miatt a földi légkör összetétele előbb-utóbb meg fog változni, mely az oxigénszint visszaszorulását fogja eredményezni. „Ez a forgatókönyv szerencsére nem a közeljövőben valósul meg, de rövid idő alatt fog végbemenni” – írja a Nature Geoscience című szaklapban egyik publikációjában. A tanulmány szerint az oxigénben gazdag atmoszféra a lakható bolygók esetében csupán átmeneti, ez a megállapítás pedig valószínűleg befolyásolni fogja az életre alkalmas világok kutatását is… A klímakutatók is előre vetítik, hogy nagyon nagy baj lesz, ha nem lépünk! Miért hagyjuk, hogy ez bekövetkezzen?! Ébresztőőő!


Családanyaként a mindennapokban „kicsiben” köszönnek vissza a globálisan megoldandó környezetvédelmi problémák. A felelősség súlyát azok az emberek érzik igazán, akik először átgondolják, majd felelősen változtatnak szemléletmódjukon és a környezetvédelem megjelenik napi cselekedetiekben. Édesanyaként nap, mint nap törekszem arra, hogy gyermekeimet ösztönösen arra neveljem, hogy nagyon fontos hogyan élnek, mit esznek, hogyan viszonyulnak tágabb és szűkebb környezetükhöz. Családilag közösen törekszünk arra, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat: vászontáskát használunk, szelektíven gyűjtjük a szemetet, van komposztálónk és keveset használunk autót, mert „gyaloglásmániámmal” megfertőztem a családom is :) Nagyon jó érzés látni, hogy a gyermekeim velem együtt átérzik, közösen tartozunk felelősséggel Földünk jövőéért.

Háziasszonyként különösen fontos számomra, hogy egészéges ételek kerüljenek az asztalra, és ne terheljem a gyermekeim szervezetét például sok hússal, ezért is törekszem csökkenteni a heti húsfogyasztást, és helyette egészéges alternatívaként a növényi fehérjékben gazdag hüvelyesek és sok zöldségféle  kerül fel a "házi étlapunkra".

Sokan bele sem gondolnak, pedig a nagymértékű húsfogyasztás, nem csak egészégügyi, de hosszú távú környezetkárosító problémákat is felvet. Természetesen fontos eleme az étrendünknek a hús, de vigyázzunk, könnyűen túlzásba eshetünk vele! Ha az emberek tudatosan lemondanának húsfogyasztásuk egy részéről, ezzel nem csak az egészségüket, hanem a természetet és az állatokat is védenék, mert a húsfogyasztás nagyobb veszélyt jelent a természetre, mint az ember egészségére. Az általunk fogyasztott állatok jellemzően növényt esznek, amit meg is kell termelni, s ehhez rengeteg vízre van szükség, melynek nagy részét a növények veszik fel. Édesvízből pedig sajnos egyre kevesebb mennyiség áll rendelkezésünkre. Ez az egyik oka annak, hogy a jelenlegi húsfogyasztás hosszútávon fenntarthatatlan.

Legfontosabb cél a megelőzés

A Zöld Követ civil egyesületet is azért hoztam létre, hogy felhívjam a figyelmet ennek fontosságára. Úgy látom nem könnyű, és hosszú lesz az út, mely megváltoztatja az emberek gondolkodását és szokásait, hiszen ez varázsütésszerűen nem fog megtörténni. Pedig nagy baj lesz, ha nem vesz erőt magán mindenki és változtat a berögzött szokásain. Apró cselekedetekkel tudunk csak eredményt elérni, mint a szelektív hulladékgyűjtés, bevásárló vászontáska és kulacs használata, és a villanyoltásról se feledkezzünk meg, ha már nincs szükségünk a mesterséges fényforrásra.

Mélyen hiszem, kis léptékben igenis mindenki tehet a környezetért, és a „sok kicsi, sokra megy” elv működik! Megsokszorozódva pedig mozgalommá növi ki magát, és segít a Földünknek olyan élettérnek maradni, ahol az éltető oxigén az úr!

Éltető oxigént kívánok még nagyon sokáig mindenkinek!