Hernády Zsolt
Hernády Zsolt történész

Nagyszülők napja

Szeptember 9-ére, vasárnapra esett idén a Nagyszülők világnapja. Vagy inkább azoknak a szerencsés unokáknak az örömnapja, akiknek élnek a nagyszüleik. Kitűnő alkalom mindnyájunknak – tanévkezdés idején még inkább – megállni egy pillanatra, és átgondolni, milyen fontosak a nagyszülők életünkben.

Hogy is énekelte az 1962-es Ki mit tud? című műsorban Koncz Zsuzsa és Gergely Ágnes?

„Ó, ó, ó, nagymami, drága nagymami
Jaj, de jó, hogy köztünk élsz!
Tenálad nem lehet senki kedvesebb,
Mindig adsz csak és nem kérsz.
Mint egy ezüsthajú, fürge tündér
Művelsz mesebeli száz csodát.
Mert te vagy, nagymami, drága nagymami,
Aki csak jót és szépet ád.”

Az ünnep születése

Nos, lengyel barátainknak már csak három év kellett, hogy ezután életre hívják a Nagymamák napját, 1965-ben. Lengyelország után a hetvenes évek közepén az Egyesült Államokban indult el a kezdeményezés, elsősorban azért, hogy a fiatalokat megismertessék az idősek történelmi tetteivel. 1978-ban ünnepelték meg először hivatalosan a Nagyszülők napját az angolszász országokban, és azóta terjed világszerte az ünnepnap. Hivatalos zenéje is van, Johnny Prill dala: https://www.youtube.com/watch?v=KjAECeBqM3s
Sőt hivatalos virága is: a nefelejcs, ami egyébként angolul is hasonló, forget-me-not névre hallgat, és ami, lássunk be, sokkal szebb, mint az eredeti növénynemzetség tudományos görög neve, ami magyarul egérfület jelent.
Az ünnep dátuma hivatalosan szeptember első hétfője (az amerikai Munka ünnepe) utáni vasárnap.
Persze mifelénk eddig külön nap nélkül is gondoltunk a nagyszülőkre, hiszen az anyák napja mindig nagymamák napja is volt egyben.Vannak vidékek


Olasz családmodell - mondjuk, ha azt látjuk, hogy a nagyszülők is együtt élnek a fiatalabb nemzedékekkel. Pedig mifelénk is gyakori volt a többgenerációs együttélés, mégha nem is olyan nagy mértékben, mint azt korábban a néprajztudósok gondolták. A 18-19. század fordulóján a Magyar Királyságban egy átlagos háztartásban 5-6 fő lakott együtt, ami a nyugat-európai átlagnak felelt meg inkább. (Tőlünk keletre vagy délre 8 fő volt az átlag!) Voltak vidékek, ahol a nagycsaládos együttélés jellemző volt: az ország délkeleti részén, Baranya megyében, vagy a Felvidék középső részén, Nógrád, Gömör és Liptó megyékben. Nagy nyelvújítónk, Kazinczy Ferenc emlékezett így: „Az atyám házanépe csaknem minden esztendőben szaporodott, s így anyámat könnyű vala arra hajtani, hogy engemet adjon által a nagyanyámnak.”
Rengeteg előnnyel járt és jár ez a fajta együttélés, hiszen a különböző nemzedékek egymást segíthetik, és tanulhatnak a másiktól.
Sajátos történelmi szerepük volt a nagyszülőknek a kommunizmus időszakában, mikor ők voltak a hit továbbadói unokáik számára. Bár valószínűleg manapság sem ért véget ez az közvetítői szerep.

Legendából valóság


Sok száz évvel ezelőtt élt egy asszony, aki férjeurával nagy szeretetben töltötték napjaikat, de gyermekük nem született. Húsz éve már, hogy alázatosan viselték terhüket, a reményt azonban nem adták fel. Segítették a rászorulókat, szétosztották vagyonukat. A férfi egyszer elment a templomba, hogy áldozatot mutasson be az Istennek, de a pap elzavarta, mert bűnösnek vélte meddőségük miatt. A megaláztatások miatt a férj elbujdosott imádkozni a hegyekbe, ahol angyal jelent meg neki, és közölte vele, hogy gyermekük fog születni. Az angyal szavai valósággá váltak, és a kilenc hónap múlva világra jövő kislány a Mária nevet kapta. A férfi néhány év múlva meghalt, de az asszony még találkozott unokájával, akit Jézusnak hívtak.
A Bibliában valójában nem esik szó Joachimról és Annáról, akiket az egyház szentként tisztel mint a Megváltó nagyszüleit. Nem véletlen azonban, hogy a hagyomány fontosnak vélte Mária szüleinek a megjelenítését és tiszteletét. Ráadásul neveik beszédesek, jelentésük Isten megvigasztal, valamint kegyelemmel áldott.
Sok országban a nagymamák és a nagypapák napját külön tartják, 1969-től az Egyház együtt ünnepli az isteni nagyszülőket.Mormonok kutatása


Az amerikai Brigham Young Egyetem kutatói egy vizsgálatukban arra a következtetésre jutottak, hogy boldogabbak azok a felnőttek, akik ismerték nagyszüleiket, és nevelésükben szerepet játszott nagymamájuk, nagypapájuk vagy mindkettő. Nos, a mormon egyetem tudósai csak tudhatják ezt, hiszen régebben az ő vallásukban még engedélyezett volt a családfő számára a többnejűség. Akkor volt csak sok nagyszülő a háznál!
De valóban érdekes az említett következtetés, aminek okaira mi is kereshetünk magyarázatot.
A nagyszülők nagy idők és titkok őrzői, s ez nemcsak magyar 20. századi sajátság. Élettapasztalatuk alapján unokáik találkozhatnak az önzetlen szeretettel vagy az igazi megbocsátással, kevesebb ítélkezéssel, és biztosabb értékítélettel. Nyugodtabb, megfontoltabb időkezeléssel. Mernek szembesülni saját hibáikkal, és már nem akarnak feltétlenül tökéletesen nevelni, csak jelen lenni és segíteni. Lassabban, de a lényegre szegezett tekintettel. Az élet tényei mögött vagy helyett a valósággal ismertetik meg unokáikat. Persze 40-50 évvel korábban még ők sem tudták volna mindezt megtenni. De nekik is voltak nagyszüleik...

Cui prodest?


Komoly problémává vált gyermekes családokban, ha a nagyszülők már nem élnek vagy messze vidéken élnek, és nincs, aki segítsen a hétköznapok megoldandó gondjaiban. Mert a bébiőr egyrészt drága mulatság, másrészt nem tudja kiváltani a nagymama vagy a nagypapa szerepkörét, személyes kötődését. Sok konfliktus forrásává válhat közvetlenül vagy közvetetten ez a hiány. Ez persze csak a szülők problémájának tűnik. Pedig az unoka jár a legrosszabbul. Mert neki a legjobb, hogy van nagyi. És vajon a nagyszülőknek is jó ez? Rohanni a gyerekért az oviba vagy a suliba, virrasztani az alvók felett, amíg a szülők szabad estét tartanak, és folytathatnánk a sort.
A válasz közhelyesnek hangzik, de mégis ilyen egyszerű: minden fáradtságot kárpótol, elfelejtet egy mosolygó szempár és két átölelő kezecske. Ezt már szülőként is tapasztalhatjuk, de nagyszülőként külön ajándék az a kisgyerek, aki azt is bizonyítja: saját gyermeke már felnőtt.

Dédik


Persze a nagyszülők napján gondoljunk arra is, hogy léteznek olyan hiperáldott és szerencsések, akiknek még a dédszüleik is élnek. Régen a korai halandóság miatt a házaspároknak csak 30% esélye volt, hogy együtt érjék meg azt a kort, amelyben unokáik lehetnek. Manapság nem a betegségek miatt, hanem a válások és a késői gyerekvállalás az oka, hogy kevesebb a nagy- és dédszülő, hát még az aktív. És ehhez adódik, hogy a mutatók szerint a nők tovább élnek, mint a férfiak. Pedig nagy ajándék a mai világban, ha az unoka tapasztalhatja, hogy nagyszüleik házassága valóban egy életre szólt.
Erről jut eszembe Bartos Erika kedves, játékos, mégis megható verse, melynek címe Dédapa:

Dédapa az égben jár,
Nem jön vissza soha már,
Soha többé nem ölel,
Ezt én úgysem hiszem el.
Dédapa az égben jár,
Két hófehér szárnyon száll,
Nézem, nézem az eget,
Hátha egyszer integet.
Dédapa az égben jár,
Elrejti a napsugár.
Szorongatom a botot,
Amit nekem itt hagyott.
Dédapa az égben jár,
Nem jön vissza soha már,
Szólok neki: hiányzol!
Meghallotta, tudom jól.Anyai és apai nagyszülők


A tapasztalat szerint a feleségek édesanyjai lépéselőnyben vannak, hiszen nyilván a leány először saját mamájához fordul segítségért, és csak utána az anyósához. Nálunk ez ügyben nincs mit panaszkodnia édesanyámnak. Gyermekeink anyai nagymamájának jelenleg 45 unokája van, így a gyerekek irányába figyelme érthetően megosztott. Marad tehát az apai nagyszülők, egyébként is közeli segítsége – néha napján. Na jó, naponta néha…
Mert nálunk minden nap nagyszülők napja van, ha nem is a világnap kitalálóinak céljai szempontjából, hanem azért mert minden nap szükség van a nagyszülőkre.

Vivat!


Isten éltessen hát minden Nagymamát és Nagypapát, Nagyit, Nanit, Mamát, Nagyanyót, Napát, Nagypapit és Nagyfatert!
Nekünk szülőknek pedig marad a Nászáldás reménye, melyet az ifjú párnak adnak: „a termékenység áldásában részesülve bizonyuljanak erényes szülőknek, és fiaiknak fiait mind a ketten láthassák”.
Nagy ajándék lesz nekünk ez, de legfőképpen nem saját életünk hosszú volta miatt, hanem mert unokáink megismerésével a szeretetnek új dimenzióit érhetjük és érthetjük meg, nemcsak kapunk belőle, hanem adni is rengeteget fogunk tudni. Persze csak akkor, ha ez nemcsak életkor lesz, hanem úgy használjuk fel az odavezető időt, hogy olyanok legyünk, mint a mi szüleink!

 

A legfiatalabbaktól a legidősebbekig szeretettel vár MINDENKIT a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete, most hétvégén, szeptember 16-án, vasárnap a IV. Újbudai EgészségParton

Újbudai EgészségPART már negyedik alkalommal!

A Feneketlen-tó partján immár hagyománnyá vált, hogy ősszel az egészségé a főszerep. Idén szeptember 16-án is számos program várja a családokat, melyek játékos formában az egészségtudatos életmód három legfontosabb területét mutatják be a látogatóknak. Kiemelt szerepet kap a sport, a táplálkozás és a lelki egyensúly.

A prevencióra nagy hangsúlyt fektető eseményen számos egészségügyi szűrésen vehetnek részt az érdeklődők a Szent Kristóf Szakrendelő közreműködésével. Az Újbuda Önkormányzata és a Fiatal Családosok Klubja által szervezett egész napos programot színpadi koncertek, interaktív gyermekprogramok, családi edzések színesítik.

Részletek: www.egeszsegpart.com

* Családi programok, játékok, sport *

Számos mozgással kapcsolatos program, edzés Katus Attilaval, sportbemutatók, gyermekjóga, sportos vetélkedők várják a látogatókat egész nap. Emellett a kicsik szórakoztatásáról sem feledkezünk meg, hisz az Egészség-ligetben játékos formában ismerhetik meg az egészséges életmód alapjait. A nap folyamán a vendégek bárhol, bármikor bekapcsolódhatnak a játékba.

* Színpadi programok * 

A színpadi eseményekkel az egész család számára minőségi szórakozást, közös élményt szeretnénk nyújtani, melyre majd kicsik és nagyok örömmel emlékeznek vissza. Programunkban mesejáték, Masni és Pocógyermekkoncert, táncelőadás és Szandi koncertje is helyet kapott, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót! A jó hangulat garantált!

* Egészségügyi szűrések, prevenció * 

A Szent Kristóf Szakrendelő munkatársainak segítségével számtalan hasznos szűrővizsgálaton is részt vehetnek látogatóink. Nem csupán a figyelmet szeretnénk felhívni a prevenció fontosságára, hanem lehetőséget is adunk arra, hogy szakemberek segítségével bárki ingyenesen részt vegyen a kihelyezett szűrővizsgálatokon.
A gyerekeket Teddy Maci várja majd.

* Egészséges gasztronómia *

Az egészséges életmód egyik alapja a helyes táplálkozás. Katus Attila edzése után bizonyára sokan megéheznek majd, a rendezvényen pedig lehetőség nyílik egészséges ételek kóstolására is, amelyhez szorosan kapcsolódik a www.egeszsegfalok.hu oldalon olvasható receptpályázatunk.
Vendégünk lesz Krisztina Vrábel gasztroblogger és a Chefbag csapata.

Gyertek és tanuljunk, játszunk együtt! Mindenkit szeretettel várunk tehát 2018. szeptember 16-án 10-17 óráig az EgészségPart rendezvényünkön a Feneketlen-tó partján!

A részletes programot megtaláljátok weboldalunkon: www.egeszsegpart.com

EgészségPART - egészséggel és vidámsággal töltve!