Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Nagyszülők a jövő szolgálatában

A nagyszülők óriási segítséget tudnak nyújtani a családok mindennapjainak megszervezésében, emellett az ő élettapasztalatuk, az unokákhoz fűződő kapcsolatuk megfizethetetlen támogatás egy család életében. A „nagyi GYED-del” megadjuk az esélyt a segítésre és egy mindenki számára előnyös együttműködésre a generációk között.

A kormány 7 pontos családvédelmi intézkedési tervében foglalt egyik javaslat szerint a még aktív korú, dolgozó nagyszülők 2020-tól GYED-re mehetnek két év alatti unokájukkal, ha a szülők a saját GYED-jogosultságukat átadják. Erről kérdeztük Király Nórát, a Fiatal Családosok Klubja alapítóját.

- Van igény a családokban arra, hogy a nagymama otthon maradjon a kisunokával?

A nagymamák és a nagypapák eddig is nagyon intenzíven kapcsolódtak be a kisgyermekes családok életének segítésébe. Sokszor fontosabb szempont a fiatal családosok ingatlanvásárlásánál például az, hogy a nagyszülők elérhető távolságra legyenek, mint mondjuk a munkahely közelsége. A tágabb család közelsége adja ugyanis azt a biztonságérzetet, ami pici, de bizony még nagyobb gyermekek mellett is olyan fontos: ha el kell szaladni ügyeket intézni, legyen, aki vigyáz a kicsire; ha nem ér haza munkából a szülő, legyen, aki elhozza az oviból a gyermeket vagy épp különórára vigye. Ezek a családok mindennapjainak alapvető problémái és szervezési feladatai, amiben a nagyszülők óriási segítséget tudnak nyújtani. Ezen túl az ő élettapasztalatuk, az unokákhoz fűződő kapcsolatuk megfizethetetlen segítség egy család életében. Ha pedig ezt a - világban először nálunk felkínált - lehetőséget a még dolgozó nagymama számára megnyitjuk, megadjuk az esélyt a segítésre és egy mindenki számára előnyös együttműködésre a generációk között.


- Kik azok, milyen élethelyzetben vannak, akik vélhetően élnek majd ezzel a lehetőséggel?

A Nők 40 program lehetősége mellett is sok az olyan nagyszülő, akinek még évei vannak hátra a nyugdíj eléréséig akkor, amikor kisunokája születik. Az ő számukra teremt az új intézkedés lehetőséget arra, hogy ne maradjanak ki a pici körüli teendők ellátásából, ha a baba édesanyja visszamegy dolgozni. Amennyiben a nagyszülői GYED ideje lejár, természetesen a nagymama vagy a nagypapa visszamehet a munkahelyére, vagy ha közben nyugdíjas korú lett, akkor elmehet nyugdíjba. Szeretném kiemelni, hogy a "nagyi GYED" azokat a még aktívan dolgozó nagyikat is támogatja majd, akik 1-2 évre kiszállnának a munkából azért, hogy segítsék a gyermeküket. És azt se feledjük, hogy a legeslegjobb kezekben a nagyinál van a baba.

- Ez a segítség befolyásolhatja a magyar demográfiai folyamatokat?

A demográfiai folyamatok befolyásolása nagyon összetett kérdés. A kormányzat azzal, hogy nagyon sokféle élethelyzetre kínál megoldásokat a fiatalok családalapításának első lépéseitől kezdve a családok méretéhez és igényeihez igazodó otthonok megteremtéséig, illetve a nagycsaládban élők speciális élethelyzetének figyelembevételével - hétszemélyes autó, négy vagy többgyermekes nők SZJA mentessége -, mind azt segíti, hogy merjenek eggyel tovább lépni az emberek a személyes életükben. A "nagyi GYED" lehetőség a fiatalok számára, akik a legjobb kezekben tudhatják pici gyermeküket, amikor már visszatérnek a munkahelyekre, és lehetőség a nagyszülőknek is, akik – ha még dolgoznak - akár megszakíthatják egy évre munkaviszonyukat, hogy szeretett kisunokájukkal lehessenek. Ennek az egész családra nézve praktikus haszna és lelki, egészségvédő szerepe is van, a lehetősége pedig még nagyobb biztonságérzettel töltheti el azokat a fiatalokat, akik gyermeket vállalnak és a szüleik szívesen élnének e lehetőséggel. A kérdésre válaszolva minden ilyen, a lehetőségeket szélesítő, színesítő ajánlat ösztönzőleg hat a gyermekvállalásra, még akkor is, ha valaki nem él vele: mert egy bizonytalan, új élethelyzetben épp a családok biztonságérzetét növeli.

Király Nóra,

Ficsak alapítója

Az interjú a család.hu oldalon jelent meg.