Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Őszintén a koronavírusról: megelőzés vagy pánik?

Ötgyermekes édesanyaként aggódással figyelem a koronavírus járvány terjedését. Az elmúlt időszakban nem éreztem szükségesség, hogy írjak a téma kapcsán, de tegnap rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését jelentette be a kormány a koronavírus-helyzet miatt annak érdekében, hogy mindent meg lehessen tenni a megelőzésért!

Mint nagycsaládos édesanya szeretném felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos a felelősségteljes és nyugodt viselkedés. Fontos tájékozódni, miként előzhetjük meg a vírus terjedését és hogyan védekezhetünk pánik vagy pánikkeltés nélkül!

Szülőként természetes, hogy féltjük a gyermekeinket, a családunkat, a szeretteinket. Jómagam a vírus megjelenése előtt is nagyon fontosnak tartottam a higiéniát és azt, hogy megtanítsam a gyermekeimet a rendszeres és alapos kézmosás fontosságára, valamint a helyes zsebkendőhasználatra. Olyan alapvető szabályokat, mint, hogy ne menjünk betegen közösségbe, betegen és lázasan maradjunk otthon, nagyon fontos volt mindig is, hiszen felelősséggel tartozunk a környezetünkben élők egészségéért is!


Saját és környezetünk egészsége érdekében is fontos, hogy ne bagatellizáljuk el a mostani helyzetet! A www.koronavirus.gov.hu weboldalon hiteles és naprakész ismereteket szerezhetünk a járványról.

Amint a hatóságok elmondták, a betegség leggyakoribb tünetei a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés és légszomj. Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek. Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek.

Nagyon fontos tudni, hogy ha még meg is fertőződik valaki, a legtöbb esetben - az influenzához hasonló tünetekkel - enyhe lefolyású a betegség. A legtöbben (nagyjából 80%) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből!

A koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre, krónikus betegekre veszélyes. Rájuk kell legjobban vigyáznunk! Minden 6. fertőzöttből nagyjából 1-nél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák, vagy cukorbetegség, valamint az idősebbeknél.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint eddig a fertőzés nagyjából 2%-a volt halálos kimenetelű.

Mint édesanya, azt gondolom, hogy csak a felelős és higgadt viselkedés vezethet eredményre. Mondjuk el gyermekeinek a sűrű és alapos kézmosás fontosságát! Mutassunk példát nekik és mossunk kezet szappannal vagy fertőtlenítővel! Orrfújásnál használjunk papírzsebkendőt és lehetőleg ne menjünk betegen közösségbe!

Mondjuk el ismerőseinknek, rokonainknak is, hogy mennyire fontos az odafigyelés és a szabályok betartása!

A kormány láthatóan mindent megtesz a megelőzés érdekében, tegyük meg mi, édesanyák, édesapák és nagyszülők is magunk részét! Ne feledjük el, hogy azzal nem segítünk, ha pánikot keltünk és aggódunk, de közben nem teszünk semmit!