Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Parasportoló példaképeink – erő, elkötelezettség, bátorság

Egy átlagembernek kevés ismerete van a paralimpikonokról és bevallom magam is keveset tudtam a „másfajta képességekkel” élő sportolókról. Idén ugyanazon a helyszínen, Tokióban folytatódott az Olimpia a parasportolók világméretű versengésével. A sok munka mellett próbáltam követni a magyar parasportolók versenyeit és tiszta szívvel szurkolni nekik, mert az én szívemet is megdobogtatja, amikor egy magyar parasportoló világversenyen szerepel.


Manapság olyan világot élünk, hogy a televízión és a világhálón keresztül bárkiből pillanatokon belül sztár lehet, de ez a „látszatsztárság” nem mérhető össze a parasportolók különleges és világraszóló teljesítményével. Bele sem gondolunk, mennyi hit, kitartás és alázat szükséges részükről a sportteljesítményeik véghezvitelére.

Ők nem egyszerűen sztárok, annál sokkal többek! Igazi példaképek! Példaképekre pedig szükség van, mert ők mutatják az utat: a tartást, a belső erőt, a kitartást, a „soha nem adom fel” érzését…Tisztelet és köszönet jár nekik a sok-sok befektetett munkáért, hiszen már önmagában a kvalifikáció is rendkívüli teljesítmény tőlük.

Számukra a legfontosabb cél: felülmúlni önmagukat. Mindezt kitartó, fizikálisan a végletekig elmenő munkával. Ők egytől-egyig tehetséges, ambiciózus sportolók, akik azt képviselik, hogy nem a küldő adottságokon múlik a siker. A siker a fejben és a szívben dől el! Csodálatos, követendő példaképek, mert reményt és hitet adnak minden fiatalnak, sőt az idősebb generáció számára is.

Érdemes megismerni, micsoda sorsok vannak a paralimpikonok teljesítményei mögött!  Az első magyar paralimpiai bajnoki címet Veres Amarilla szerezte Tokióban. Az a hölgy, aki bal oldalára vele született bénulással jött a világra, mára pedig a paralimpia párbajtőr bajnoka lett.

Vagy itt van Pap Bianka ezüstérmes úszása 400 gyorson. Bianka a régi paralimpiai csúcson belül ért célba. A 21 éves lány egy szörnyű síbaleset után kezdett el csak úszni, mára már világraszóló eredményeket ért el.

Van nekünk egy távolugró Ekler Lucánk, aki világcsúccsal lett aranyérmes Tokióban. Ezzel világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok távolugró. Megható gondolatait tanítani kellene minden iskolásnak!

„Az atlétika megtanított, hogyan lehetek önmagam, higgyek az álmaimba, és a jó dolgok megtörténnek velem, ha keményen dolgozom. A legjobb szeretnék lenni! …Sokat kell még tanulnom, de az utam még csak most kezdődött el.”

Ennél szebben aligha lehet szavakba önteni, mit ad a sport egy parasportolónak, mint teszi ezt Dàvid Krisztina a 10 méteres légpisztolyos döntő bronzérmese: “A sport jó terep arra, hogy megtapasztaljuk, sokkal többre vagyunk képesek, mint azt gondolnánk!"

Úszásban a parasportolók is remekeltek! Illés Fanni a 100 méteres mellúszásban győzött. Ahogy ő mondja, az úszás segített elfogadni a saját állapotát, valamint sok más fogyatékossággal élő embernél nyitottabbá válnia a világ felé. Küldetése, hogy a sztereotip gondolkodásmódból fakadó falakat ledöntse.

Új hős is született Pálos Péter asztaliteniszező személyében, aki a paralimpia aranyérmese az enyhén értelmi fogyatékosok között!

Osváth Richárd is különleges teljesítményt nyújtott, a paralimpia tőr versenyében ezüstérmes lett. Ricsi versenyzői pályája Szatmárnémetiben indult, majd miután jobb térde 2008-ban lebénult, Magyarországon folytatta parasportoló pályafutását.

Szvitacs Alexa bronzérmes asztaliteniszező szavainak súlya és szívbe markoló üzenete van:

“Az amputáció egy új kezdet volt, nem a vég! Nem az ütőkezemet vesztettem el, nem kerültem tolószékbe, élek. Akkor döntöttem el, hogy paralimpikon leszek.”

Köszönet a parasportolóknak a példamutatásért! Legyünk büszkék rájuk, mert ország-világ előtt bizonyítják, hogy fogyatékosnak lenni nem egyenlő vesztes lenni. Megmutatják minden magyar embernek, hogyan kell igazán szívvel-lélekkel küzdeni az álmokért.

magyar paralimpiai csapat:

asztalitenisz: Szvitacs Alexa, Arlóy Zsófia, Csonka András, Zborai Gyula, Major Endre, Pálos Péter;

atlétika: Ekler Luca, Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett, Szöllősi István;

erőemelés: Sedric Roussel Watchou;

íjászat: Gáspár Tamás;

kajak-kenu: Pulai Erika, Varga Katalin, Kiss Péter Pál, Rozbora András, Kiss Erik, Juhász Tamás;

kerekesszékes vívás: Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva, Veres Amarilla, Mező Boglárka, Dani Gyöngyi, Osváth Richárd, Tarjányi István;

kerékpár: Wermeser Zsombor, Ocelka Róbert (guide: Nagy Gergely);

sportlövészet: Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula;

triatlon: Lévay Petra;

úszás: Adámi Zsanett, Illés Fanni, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Száraz Evelin, Iván Bence, Payer Kata.