Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Pelenkázzunk zölden – hogy ne emelkedjenek heggyé az eldobott pelenkák

Egyes becslések szerint akár hatezer pelenka is szemétbe kerülhet, mire egy gyermek szobatisztává válik. Akár pontos az adat, akár túlbecsült egy kicsit, aki kicsi gyereket nevelt vagy éppen most nevel, pontosan tudja, milyen megterhelő a környezet számára a háztartásokban jelenleg legnagyobb mértékben alkalmazott eldobható pelenka.


Egy háromgyerekes család így, akár közel húszezer eldobható pelenkával terheli a környezetet, és jó esetben választ csak olyat, ami öko címkét kapott, vagyis könnyebben lebomló anyagból készült, vagy bizonyos részei lebomlóak. A legtöbb esetben és a legnagyobb számban az eldobható pelenka lebomlási ideje még mindig tűréshatár felett van és ez óriási probléma ma a Földön.

Van azonban alternatívája az eldobható (nagyon nehezen, esetleg a részben vagy egészben öko) pelenkáknak. Ez pedig a mosható pelenka.

Ma már azonban nem csak a régi típusú 100% pamut, négyzet formájú, hajtogatós (és külső vízmegtartó réteget igénylő) pelenkákról van szó (bár azok is jók lehetnek), hanem a speciálisan mosható  - a pelenka minden funkcióját ellátó – kis pelenkabugyikról, amelyek nagyon sok alkalommal újra felhasználhatóak.

Felmerülhet azonban a kérdés a mosható pelenkák kapcsán is, hogy valóban kellőképpen zöldek? Hiszen, ha mosásba kerülnek (és igen gyakran mosásba kerülnek, mert naponta több alkalommal is cserélni kell a pelenkát a gyereken), akkor az a vízháztartást terheli vegyszerrel, a felhasznált víz és energia mennyisége pedig a Föld üvegházhatását növelheti.

Igazán jó megoldás úgy tűnik nincsen- de a részmegoldások is előre vihetnek minket, és természetesen a kombinált megoldások is segíthetnek, amikor csak bizonyos helyzetekben (utazásnál) használ az édesanya eldobható pelenkát, vagy csak éjjelre ad a kicsire eldobhatót, amikor biztosra akar menni.

Egy biztos: minden alkalom, amikor NEM eldobható, nehezen lebomló pelenka kerül a gyerekre, az EGY eldobott, koszos pelenkával kevesebb teher a bolygónknak.

Ötgyermekes édesanyaként és a Zöld Követ Egyesület alapítójaként egyértelműen szívügyem ez a kérdés, hiszen rendkívül fontos, hogy (sok vagy bármennyi) gyermek vállalása, nagycsalád alapítás és gondozása során se terheljük a szükségesnél jobban a környezetet. Mert van, ami aligha elkerülhető és az emberi létezésből fakadó teher a Földnek és azzal talán meg is birkózik a bolygó (még). Ám amit elkerülhetünk- még akkor is, ha az valamennyivel kényelmetlenebb, esetleg több befektetett energiát kíván, így kevésbé komfortos megoldás, de segíti a környezeti értékeink és a környezet egészségének megóvását, akkor azt el kellene kerülnünk.

A mindennapi életre lefordítva ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel mosnunk kell a gyerekek pelenkáit – és hogy minél kevésbé legyen ez megterhelő a Földnek, akkor alacsony hőfokú programon, durva vegyszerek nélkül (amik amúgy is árthatnak a baba bőrének), valamint szárítóprogram használata helyett teregetnünk kell.

E pillanatban még mindig ez a leggyengédebb megoldás pelenka fronton, még akkor is, ha egyébként valóban egyre több terméknél láthatjuk az öko cimkét. Érdemes azonban öko pelenka választása előtt utánanéznünk, milyen körülmények közötti gyors bomlási időről beszél a gyártó. Végiggondolni azt is, hogy a mi szokásaink (ahogy tárolni tudjuk a használt pelenkát), ahogy, ahova tőlünk a szemétre kerül, az biztosítja e azokat a körülményeket, amelyek mentén biztosan megtörténik a gyors (gyorsabb) bomlási folyamat. Úgy, hogy közben a széklettel szennyezett pelenka tárolása higiénikus és fertőzések kivédése szempontjából is biztonságos.

Ma már akár saját háztartásban is komposztálható pelenkákat is lehet vásárolni, de kérdés, hogy a saját háztartásunk alkalmas e komposztálásra (ami vagy kertet – földet igényel, vagy olyan speciális tárolási alkalmatosságot, amely a megfelelő körülményeket biztosítja a biztonságos komposztáláshoz.

A pelenkamosáson kívül azonba van még a kezünkben még egy lehetőség, és ahogy régen, ma is egyre több édesanya alkalmazza újra: figyelhetjük a gyermek jelzéseit és ahhoz alkalmazkodva biztosíthatjuk számukra a megfelelő eszközt, lehetőséget a tisztaságra.

Ez nyáron, a nagy melegben megér egy próbát, hiszen egyébként is nagy valószínűség szerint könnyű öltözetben vannak a gyerekek, és jó esetben a pelenka is lekerül róluk. Ilyenkor érdemes a szokásosnál nagyobb figyelemmel kísérni ezt a folyamatot is, mert könnyen lehet, hogy a nyár végére már maga a kicsi fogja igényelni a bilit a pelenka helyett.