Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Rend a lelke mindennek! - az a fránya házimunka

Tudom a legtöbb családban a nagytakarítás igazi mumus, főleg ahol több gyerek is széthagyja a dolgait, mint ahogy ez előfordul nálunk is. Öt gyerek és a munkám mellett bevallom, van némi segítségem a mindennapokban, hogy ne szaladjon állandóan a lakás. Remek gyermekeim vannak, de ha rendrakásról és saját holmijaik szelektálásáról van szó nem mindig lehet velük gyorsan dűlőre jutni. Persze egy jótündér beköltözhetne néhanapján hozzánk, aki teljesíthetné mondjuk három kívánságomat, ami közül az egyik biztos, hogy a házimunkamentes, tiszta, kellemes, környezetbarát családi élettér lenne. Mivel ez csak álom marad, így bizony néha kell az anyai „szigor”, még ha azt a bizonyos fránya házimunkát játékos formában is lehet „tálalni” számukra.


A hazai háztartások leginkább tavasszal szeretnek túlesni a nagytakarításon, de náluk ez most a sok tennivaló közepette őszre tolódott. Még igazi apropó is van, hiszen a Takarítás világnapja lesz most szombaton, amivel jó ügyet is képviselünk. A legideálisabb persze, ha a család közösen veselkedik neki a rendrakásnak, így gyorsabban lehet végezni szűkebb környezetünk rendbe tételével, mert a hulladékgyűjtés, szelektálás, takarítás, gardróbfrissítés, selejtezés megannyi kisebb és nagyobb feladatot jelent. E nemes gondolat jegyében gyerekeinket is vonjuk be a háztartás körüli teendőkbe. Sőt ezen a napon azon is érdemes gondolkodnunk, hogy pontosan milyen szerekkel fogunk neki a nagy munkának. Javaslom, hogy az agyonreklámozott és veszélyes kemikáliákat tartalmazó tisztítószereket cseréljük le nagyanyáink hagyományos, környezetbarát módszereire.

Igen, rend a lelke mindennek! – hányszor hallottam én ezt gyerekkoromban… és tényleg, ha otthonunkban a rend és tisztaság kéz a kézben jár, a hangulatunk is kivirágzik tőle és csodát tesz környezetünkkel. De hogyan, mivel tették ezt anno nagyszüleink?

Egy kiadós otthoni nagytakarításhoz elég csupán a legegyszerűbb és legpraktikusabb környezetbarát tisztítószereket elővenni: mint az ecet, só, citrom, szódabikarbóna, mosószóda, illetve az oxigénre és vízre lebomló hidrogén-peroxid. Igen, nagyanyáink is ezeket használták, és milyen jól beváltak számukra! A gyerekekkel igazi csiribú-csiribá napot tarthatunk, miközben megismerkednek ők is ezen környezetbarát „csodaszerek” a használatával, miközben csili-vili lesz az otthonunk.

 Jöjjön az igazi családi praktikák tárháza, ráadásul környezet- és pénztárcakímélő megoldás is:

  • Az ecet, igazi kincs - Legyen szó mosógépről, mikrohullámú sütőről, vízforralóról, ablakokról és tükrökről, netán a padlóról vagy vízköves lefolyókról, nincs szükség másra, csak az ecetre és vízre, a hígításhoz.
  • A citrom egy igazi „harcos” - ha kellemetlen szagokról, penészről, lefolyóról, zsíros edényről, vágódeszkáról vagy éppen vízkőről van szó
  • A sokoldalú szódabikarbóna - szinte bárhol bevethetjük: tökéletes kárpit- és szőnyegtisztító, rábízhatjuk a hűtő és a szemetes szagtalanítását, de mosószerként is kiváló, s a tűzhelyet és a mosogatót is tisztává varázsolhatjuk vele.
  • Olívaolaj: nem csak főzéshez használhatjuk - fa bútorainkat szeretnénk fényessé tenni, ennél jobb ápolószert nem is vethetnénk be! Vékonyan használjuk, tiszta törlőkendővel.
  • Mosódió a természetből - jól tisztít, teljesen természetes anyag, s kevésbé irritáló, mint egyes mosószerek vagy öblítők. Ha egy tucatnyi darabot lefőzünk, másfél liter vízben, kb. fél órán át, akkor a szűrést követően vegyszermentes folyékony mosószerhez jutunk.

 

Rendrakás indul

Érdemes a gyerekszobákkal kezdeni, mert általában ott a legnagyobb az őskáosz. Szerencsés, ha ezt interaktív módon tesszük, mert így bohókásabb és szórakoztatóbb időtöltés lesz. 2 nagy tároló doboz (egy az adományoknak, egy szükséges és marad holmiknak, egy kukazsák a már használhatatlan dolgoknak) tökéletesen megfelel a célnak.

  1. Tegyük fel a bűvös kérdést, mielőtt bármelyik játék vagy gyerekholmi a kukazsákban végezné – Játszunk ezzel még, vagy egy kisfiú vagy kislány jobban örülne már neki?
  2. A tároló dobozokba egy játékos dobással be is kerülhetnek a szeretem-nem szeretem holmik, amik után a fiókok is sorra kerülhetnek a sok kicsi kacattal egyetemben.

Ne feledjük, az alapos rendrakás, lomtalanítás, szanálás és takarítás csodás kincseket jelenthet másoknak. Egy feleslegessé vált vagy számunkra már megunt tárgyat mások kreatívan újra hasznosíthatják, csak adjuk tovább, adományozzuk el. A gyerekekkel együtt végzett játékos munka közben fizikailag, mentálisan és érzelmileg is rendben kerülünk, s mindez hatással lesz a tudatos, fenntartható, környezetbarát életmódunk kialakításában, fenntartásában is. Megtanulják csemetéink is, hogy a tárolóeszközök hasznos dolgok, hogy felcímkézve mindennek helye lesz a lakásban. Ha ezzel aktívan foglalkoznunk, akkor később minden vásárlásunkat kétszer annyira megfontoljuk.

 Elég jó szülő, elég tiszta lakás?!

Persze nem muszáj a Takarítás Világnapját egész nap nagytakarítással ünnepelni, de elkezdeni szellősebbé tenni a lakást mindenkinek hasznára válik. Vágyakozhatunk szülőként, hogy olyan legyen a lakásunk, mint amilyeneket a magazinokban látunk, de valljuk be, erre kevés az esély. Valahol olvastam, hogy folyamatos rendrakás helyett napi kétszer 5 perc is megteszi. Ez mennyivel jobban hangzik! Ha a tárgyaink megfelelő helyet kapnak és kiaknázzuk a leghasznosabb tárolási lehetőségeket, akkor egy átlagos méretű háztartásban reggel és este 5 perc alatt rendet lehet tenni.

Érdemes végiggondolni, hogy mit tudunk ebből a saját lakásunkban is hasznosítani. Ha első lépésként nem is sikerül minden tippet alkalmazni, idővel mindegyiknek lehet adni egy esélyt. Fontos ennek kapcsán a feladatok kiszervezése, a családi felelős(ök) kijelölése, mert egy tiszta, rendezett környezetben hajlamosabbak vagyunk megtartani a rendet, a tisztaságot, mert a rend rendet generál. Megéri az erőfeszítést, hiszen az eredmény, hogy kevesebb időt vesz majd el tőlünk a rendrakás és egy áttekinthető, rendezett otthon vár majd minket haza munka után.

A rendteremtéssel mi magunk is rendbe jövünk, ha megtanulunk közösen rendben lenni.

 Jó rendrakást kívánok az egész családnak!