Mikhel Kata
Mikhel Kata önismereti tanácsadó

Rendszer vagy rendszertelenség? - Miért és mennyire fontos a napi rutin a gyerekek életében

Nincs olyan szülő, aki nem kapott még tanácsot a gyermeke napirendjével kapcsolatban - szinte biztos, hogy te is kaptál már ilyen kéretlen megjegyzést. Ha a gyereknevelés a téma, akkor megkerülhetetlen a napirend kérdése is, ami rendszerint parázs vitákhoz is vezet. A napirend tényleg ennyire meghatározó a gyerekek életében? Ebben a cikkben a rendszeresség és a napi rutin fontossága mellett érvelek. 


Amikor friss szülőként hazaérkezel az újszülött babával a kórházból, legkésőbb egy hét múlva már a védőnő vagy a gyerekorvos elmondja, hogy amint az lehetséges, legyen a gyermeknek napirendje. Ezután pedig sorra jön majd mindenki más is az évek során: a nagyszülők, akik elmondják, hogy “amikor te kicsi voltál, minden nap pontban ekkor vagy akkor, ezt vagy azt csináltad, azért mert… és azért volt az olyan jó”. Az óvónénik is kérdezgetnek majd, hogy “hány órakor ébred, mikor fekszik le, naponta hányszor és meddig csinálja a gyerek ezt vagy azt a tevékenységet?”. Később majd a tanító néni is, de ott vannak még a barátok vagy a rokonok is, akik tudni szeretnék, hogy mikor minek van itt az ideje. Ha pedig nem tudod megmondani, akkor szinte biztosan kapsz néhány jó tanácsot, hogy akkor legyen így, vagy csináld úgy.

Biztonság és kiszámíthatóság

A napirend, amit én jobban szeretek inkább napi rutinnak vagy ritmusnak nevezni, szerintem is nagyon fontos és nagy hatással van a gyerekek fejlődésére, sőt még a felnőtt életükre is. 

A Maslow-féle szükséglethierarchia piramis alján vannak a fizikai szükségletek és közvetlenül utána a biztonság és védettség szükséglete. Ezután következik csak a szeretet és valahová tartozás, az elismerés és megbecsülés, a kognitív- és esztétikai szükségletek, a piramis csúcsa pedig az önmegvalósítás. Ebből is látszik, hogy tényleg minden ember számára létszükség, hogy biztonságban érezze magát.

És hogyan érheted el, hogy a kisbabád, az ovisod vagy az kisiskolásod biztonságban érezhesse magát? Nagyrészt azzal, ha a család kialakít egy saját napi ritmust, saját kis szokásokat és következetesen tartják is magukat ezekhez. Például ébredéskor mindig ugyanazt a dalt elénekled neki vagy mindig engedsz még pár perc nyújtózkodás időt. Ha a vasárnapi ebéd mindig ugyanakkor van. Vagy ha esténként elalvás előtt mindig mondasz egy mesét.

A gyerek megtanulja és várni fogja ezeket, ettől kiszámíthatóbb lesz a napja, a saját kicsi kis világa. Ennek következtében nagyobb biztonságban is fogja érezni magát, hiszen lesznek biztos pontok az életében. Nyilván a legfontosabb, hogy a szülei mellette legyenek és szeressék, ezt el is mondják és ki is mutassák neki, de a szakemberek is egyetértenek abban, hogy a napi rutin meghatározó fontossággal bír egy kisgyermek életében. 

A napirend szigorú betartása

Azt, hogy a napirend fontos, szinte senki sem kérdőjelezi meg. Kérdés viszont, hogy mennyire legyen az szigorúan kezelve és/vagy mennyire kell ragaszkodni annak a percre pontos betartásához?

Azért szeretem jobban a rutin vagy ritmus kifejezést, mert véleményem szerint az a fontos, hogy a dolgok egymás után való történésére figyelj oda, ne pedig arra, hogy azok az események a nap mely órájában/percében történjenek meg.

Nem az a legfontosabb, hogy a gyereked minden áldott nap 7:10-kor ébredjen fel és este 8:30-kor ágyban legyen, hanem az, hogy ébredéskor tudja, hogy adsz egy puszit a homlokára mielőtt felhúzod a redőnyt vagy este lefekvés előtt elmondasz neki egy mesét a kanapén összebújva vagy az ágya szélére kuporodva. Fontos, hogy tudja, hogy ha másnap óvodában vagy iskolába megy, akkor hamarabb kell lefeküdnie, de hétvégén kicsivel tovább maradhat ébren.

A napi rutin például úgy is indulhat, hogy ébredés után reggeli és öltözködés következik, aztán mosakodás és ezután indultok az oviba vagy a suliba. Tanítsd meg neki, hogy van játékidő, amikor eldöntheti, hogy mivel játszik, de után el is kell tennie a játékokat, mert ha vége a játékidőnek, akkor azt ezzel a kis rituáléval zárjátok le. Az esti program pedig mindig úgy van, hogy vacsora után fürdés és fogmosás, azután mese és alvás. Legyen a napnak egy induló és egy lezáró periódusa. Ahogy közeledik a nap vége, legyen minden egyre csendesebb és lassabb, hogy gyermeked is érezze, itt a pihenés/az alvás ideje.

A napirend zsúfoltsága

Arról is sokszor olvashatsz és igen nagy port szokott kavarni, hogy mennyire kell beosztanod a gyerek mindennapjainak minden egyes percét. 

Amíg még ovis, viszonylag kevés az óvodán kívüli elfoglaltság. Később viszont egyre több, ahogy jönnek a különórák, az edzések, az iskolai rendezvények, versenyek vagy a osztálytársakkal/barátokkal eltöltött külön programok. Kisiskolás korban még fontos, hogy ne terheld túl a gyereket extra délutáni elfoglaltságokkal is. Jó, ha vannak szabad délutánok, amikor nincs semmi plusz kötelezettség, hiszen az iskolában való figyelés is nagyon fárasztó még ebben a korban, mindamellett, hogy így sokkal kevesebb idő jut a szabadban való mozgásra is.

Azzal, hogy minden percet beosztasz, azt éred el, hogy folyamatos rohanásban lesztek, ami neked és a gyereknek is feszültséget/frusztrációt okoz. Viszont azzal, hogy hagysz szabad délutánokat, mikor a gyerek maga választhatja ki, mivel töltse el az idejét, lehetőséget biztosítasz számára a kreatívitásra, a pihenésre és az önállóságra.

Végül pedig az fentieket röviden összefoglalva: ne ragaszkodj az időpontok percre pontos betartásához, legyél kiszámítható és következetes, tanítsd meg neki, hogy minden napban van evés-, tanulás-, játék-, mese- és alvásidő és legyenek apró, titkos kis családi szokásaitok is, amik nem csak biztonságot, hanem még annál is többet adnak majd neki.