Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Sokszínű apaság - Interjú Léder Lászlóval, az Apa Akadémia alapítójával

„Sokszínű apaság” címmel indult interjú-sorozatunkban igyekszünk az apaság több árnyalatát bemutatni és hangsúlyozni, hogy az apaszerep is legalább annyira fontos és felelősségteljes feladat, mint az anyaszerep. Az interjú sorozat első részeként Léder Lászlót szólaltatjuk meg.

„Az első lépés: kimondani, hogy szükség van az apákra” – vélekedik Léder László pszichológus, az Apa Akadémia vezetője. A FICSAK hagyományos apák napi eseményéhez idén is boldogan csatlakozott az Apa Akadémia, melynek küldetése a modern apaság legfontosabb kérdéseinek megvitatása és az édesapák segítése.

Az Akadémia előadásokkal, tréningekkel és egyéni tanácsadással segíti az apákat és anyákat abban, hogy az apák minél többet és "elég jó apaként" vehessenek részt gyermekeik nevelésében és a családi élet alakításában. Az alapító jelenleg néhány hónapos babájával otthon van GYED-en és igyekszik minél jobban kiélvezni a babázást és ezt a néhány csodás hónapot. Az apaságról, apák napjáról és az időbeosztás nehézségeiről is beszélgettünk vele.


Mi az a szó, ami elsőre eszedbe jut az apaságról?

Szeretet. Minden más csak ebből következhet.

Mennyiben más most legkisebb gyermekeddel az apaság megélése számodra, mint korábban?

Igazából nagyon sok a hasonlóság, a különbséget pedig talán a két kislányom eltérő személyisége váltja ki belőlem. Két kis ember, két külön kis lélek. A nagy lányom merengőbb, filozofikus alkat, a kicsi pedig maga a tűz, aktív, érdeklődő. És persze én is változtam. Ma az apaság nekem ajándék, kilépés a mókuskerékből.

Jelenleg otthon vagy a kisbabával GYED-en, ami egy férfi számára különösen szép kihívás. Hogyan telnek a mindennapjaid?

Azt gondolom, hogy apának, anyának is kihívás, de nekem inkább öröm és tanulás. Ha mondhatok egy példát: a feleségem kiváló anya, mellette gyönyörű hangú opera énekesnő. Ez azt jelenti, hogy minden nap több órát énekel akkor is, ha éppen nincs fellépése. Tegnapelőtt egy bécsi karmester hallgatta meg, aki kérte, hogy Kassán találkozzunk vele. Tehát kiscsalád az autóban, én pelenkázok, mosdatok, szendvicseket készítek és istápolom a két kislányt, hogy Andrea maximálisat nyújthasson. A múltkor a Mátyás templomi koncert alatt a sekrestyésben altattam és lefejt tejjel etettem. Én nagyon szeretem ezt a fajta gondoskodást. Úgy is fogalmazhatnék, hogy nagyon férfiasnak érzem, hogy az ember odaszenteli magát a gyermekeinek.

Nehéz számotokra megtalálni a helyes időbeosztást? Milyen praktikáitok vannak?

Team munka a feleségemmel, átbeszéljük az adott napot, ki mit fog csinálni, mikor miben váltsuk egymást. Talán ez a legfontosabb. Én használom a "talált idő taktikát" is, ez is jól működik. Vagyis, ha felszabadul egy óra, egy délután, akkor abból rögtön családi időt csinálunk. Plusz ahol csak lehet, összekötöm a munkám a családommal. Az Apa Akadémia előadásokon ott van a feleségem a kicsivel, a nagy lányom pedig, mint kis kollegina felolvas a közönségnek.

Ti hogy teremtitek meg az egyensúlyt a családban? Mennyi szervezést és átgondolást igényel?

Szervezünk, de nagyon fontos a spontán együttlét is. Van úgy, hogy ha éppen olyan a hangulat, csak úgy összebújunk mindannyian és úgy is maradunk, amíg jól esik.

Hamarosan megjelenik új könyved Csendes apaforradalom címmel. Mesélnél ennek a születéséről?

A könyvet nagyjából egy év alatt írtam meg, de régóta tervezgettem, gyűjtöttem a témákat, a történeteket. Igazából az Apa Akadémia tapasztalataira építettem. Ott jól látom, hogy mik azok a kérdések, amiket nagyon fontos lenne, hogy tisztázzunk a modern apaság sikere érdekében. Ha mondhatok egy példát: a könyvben írok a keménykedő apa mítoszáról is, mert ez az egyik legkárosabb apai nevelési stílus. A könyv nyolc apamítoszt szed szét. A feleségem megfogalmazása szerint: sírós-nevetős könyvet írtam.

A FICSAK minden évben megünnepli az apák napját. Szerinted fontos, hogy ezeket az ünnepeket méltón megünnepeljék a családok?

Nagyon-nagyon fontos. Az Apa-hajó kifejezés pedig amellett, hogy vicces, nagyon találó is. Miért ne lehetne anyahajó mellett apa hajó is? :) Ez az ünnep még most is alakul, sokan nem tudjuk, hogy mikor is van pontosan Apák Napja. Minden családi ünnep fontos a családi léleknek.

Mit üzensz az apáknak. Mire kellene törekedniük, hogyan lehetnek jó apák?

Legyenek ott, legyenek jelen. A gyerekeink lelkének fele az apától jön és ösztönösen keresi a szülőjét:)

Ünnepeljük együtt az édesapákat! Egyesületünk legfontosabb célja, hogy segítse a családok életét, illetve megismertesse a családos életforma örömeit. Májusban az édesanyák kerültek figyelmünk középpontjába, csodás eseményen ünnepeltük őket a Ringatóval karöltve, a június pedig immár hagyományosan az édesapáké, akik szintén igyekszünk méltó módon megünnepelni. Eseményünkről itt lehet bővebben olvasni.