Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Sóletkonzerv, bicikli és kolbász; sörnyitó és merülőforraló... hurrá, nyaral a család! - Nagycsaládos nyaralási útmutató

Ahogy a címben idézett népszerű PA-DÖ-DŐ szám is remekül mutatja, családdal nem mindig könnyű a nyaralás, különösen akkor, ha gyerekekkel utazunk. Már az sem egyszerű, ha csak a vízparti nyaralóba cuccolunk le néhány hétvégére, de egy távoli, olykor külföldi, programokkal teli utazás nehezen valósítható meg felkészülés nélkül - pláne ha még soha nem jártunk ott korábban.


Pár évvel ezelőttig nem volt cél, hogy hosszabb nyári utakat tervezzünk. A vakációkat a szüleim nyaralójában, a Balatonnál szoktuk tölteni. Így a szó klasszikus értelmében véve mi nem voltunk nyaralni. Aztán a kicsi 2 éves lett és a gyerekek kérték, hogy legyen egy igazi nyaralás is az évben. Az első ilyen igazi nyaralásunk Horvátországban volt három éve. Persze ettől függetlenül a nyarak nagy részét azóta is a Balatonon töltjük, csak már szervezünk máshova is családi nyaralást.

Ötgyerekes anyukaként úgy látom, hogy a legfontosabb a gyerekeknek a társaság. Nagyon jó, és én mindig örülök, ha vannak hasonló korú, nemű, és érdeklődésű gyerekek, családok, akikkel a vakáció ideje alatt megismerkedhetünk. Mi szülők is akkor tudunk "pihenni" ezeken a nyaralásokon, ha a gyerekek elvannak és nem minket nyúznak 0-24 órában, hogy szórakoztassuk őket.

Az úti cél kiválasztásánál fontos, hogy a gyerekeknek legyen tartalmas elfoglaltság. Mi ezeket szoktuk szem előtt tartani: legyenek aktív sportolási lehetőségek, medence, csúszda, szép kirándulóhelyek stb.

Bár én már nem vagyok az a nagyon stresszelős anyuka és nem pánikolok a nyaralás előtt napokig, hogy minden rendben elkészüljön és meglegyen, azért van pár alapszabály, amit be szoktam tartani.

Ebben a cikkben olyan hasznos tippeket írtam össze  Nektek, ami a mi nyaralásainkat is mindig megkönnyíti: 

● A szállás lefoglalásával már tudod, hogy mire számíthatsz: gondold végig, hogy kell-e bármilyen konyhai vagy fürdőszobai felszerelés pluszba. 

● Pár nappal az indulás előtt írj listát azokról a dolgokról, amiket semmiképpen nem szeretnél otthon hagyni + beszélj a gyerekekkel, hogy ők is gondolják át, mit szeretnének vinni a nyaralásra (nálunk ezek mindig kellenek: sport cuccok, könyvek, trx :) ).

>>TIPP! Írj külön listát magadra és a gyerekekre is, így kevesebb lesz az, ami otthon marad + ha túl sok a cucc, lehet szelektálni.


● Készülj fel mindenre! Hidegre, szúnyogokra, kullancsokra, nagyon erős napsugárzásra, esetleges betegségre, esőre, stb.

● Induláskor ellenőrizd, mindent bepakoltál-e a listádról. 

+ minden olyan dolgot pakolj be, amit indulásig még nem tudtál eltenni

>>TIPP! Ha hosszabb autóútról van szó, ne reggel, hanem éjszaka induljatok, így az út nagy részét átalusszák a gyerekek. Így csinálja ezt a barefoothungary.hu tulajdonosa, Vivi is, aki két pici gyerekkel indult útnak. 

● Ne felejts el játékokat vinni az útra (könyv vagy bármi, ami leköti a figyelmüket - nem telefonra gondolok - és legyen pár ötleted, ha már minden uncsi, akkor mit lehet játszani pl.: barkóba, szólánc, egy jó mese vagy történet a tarsolyodban). Az én gyerekeim télen rengeteget utaznak, mert 7 éve versenyszerűen síelnek, így hozzá vannak szokva az utazáshoz, de a kütyük korlátozása miatt jó, ha van valami új, ami izgalmasabbá teszi a hosszú autóutakat. 

>>TIPP! Nincs otthon megfelelő játékotok a nyaralásra? Ne vegyél felesleges dolgokat néhány nap használat miatt, bérelj játékot! 

● Vigyél nasi az útra. Nálunk mindig bejön, ha van valami finomság, amit a kocsiban is lehet enni (ami nem morzsázik, nem borul ki és nem olvad meg).

Nyaralni menni tényleg nagyon jó és mindig sok élménnyel feltöltődve érkezünk haza. Még ha nehéz is az indulás, szerintem megéri, mert a gyerekeknek és nekem is sokat jelent egy-egy hét távol a megszokott, pörgős hétköznapoktól. 

 

Ne hagyd ki te sem! Ha csak lehet és megteheted, vidd el a családot kikapcsolódni, hagyjátok hátra kicsit a gondokat!