Kassai Etelka
Kassai Etelka meseíró, író

Szociális biztonságban - az ép gyermeki lélekért a Gyermekjogok Világnapján

7+ 1 pontos kívánságlista a biztonságos otthonhoz

Amikor egy gyermeket kérdezünk arról, mire vágyik leginkább, mire vágyik így karácsony előtt, vagy éppen az ünnepek alatt, tárgyakra vonatkozó sokféle választ kaphatunk.


Például egészen biztosan megszületnek a gyerekek lelkében ezek a kívánságok, hogy: „kérek szépen egy hintalovat, egy mesekönyvet, egy teleszkópot, játékbabát, játékkonyhát, zsírkrétát, meg hercegnős koronát. Kérek szépen egy szikrázó korcsolyát, egy új szánkót a régi helyett, és ha lehet egy elektromos kismotort. Kérek szépen csillogó körömlakkot, fülbevalót és nyakbavalót, hajgumit és hajpántot, biciklit és persze ha lehet, egy pónilovat is kérek. Mert annak nagyon örülnék.

Szülőként ismerős a helyzet biztosan, mert a felsoroltak és ezer más kívánság is ott zsong a gyerekszívekben. El is mondják azokat nekünk sokszor, de az ünnepek közeledtével még inkább, még többször, még hangosabban. Lerajzolják, ha már tudják, le is írják nekünk.

Tapasztalatból tudjuk, a gyermeki fantázia színes és a kívánságlista végtelen, de az biztos, hogy van olyan kívánság is, ami nem feltétlenül található a kimondható, fényes ajándéklistán. Mert van, aki számára természetes módon elérhető a tárgyak mellett a biztonságos otthon, de nem mindegyik kicsi ilyen szerencsés. Olyan gyermek is akad, aki számára élete legnagyobb ajándéka lenne, ha megkaphatná mindazt, ami alapvető szükséglet más kisgyerek számára.

Sok minden más mellett ezek is joggal kerülnek fel erre a rendhagyó, biztonságos otthont teremtő kívánságlistára:

  1. Legyen mindig elég és jó minőségű étel az asztalon. Elegendő friss, vitaminban, rostban gazdag gyümölcs, változatos zöldség, értékes tejtermék és még értékesebb hús a konyhában. Legyen tiszta ivóvíz az étel mellé. Legyen meleg, fűszeres leves, és legyen, aki a családban azt a levest megfőzi, aki meleg ételt tesz a gyermek elé. Legyen valaki, aki a gőzölgő fazékkal hazavárja, és aki süteményt varázsol az asztalra minden vasárnap délután. Mert nem kötelező ugyan, de tudjuk, hogy otthont teremt a süteményillat.
  2. Legyen meleg a lakásban, mert a fűtetlen lakás dermesztő érzéseket kelt. Lobogjon a kályhákban a tűz vagy pattogjon a radiátor a forró víztől, mindegy. A gyermekek meleget kérnek, forró kályhát, meleg szobát, és puha, meleg takarókat.
  3. Legyen fény a lakásban, mert az tartja távol a „szörnyeket”. A fény az gondolatokat teremt, beengedi a világot, elűzi az árnyakat és megnyugtatja a riadásra kész gyerekszíveket.
  4. Legyen meleg ruha, mert hideg, elgémberedett kézzel simogatni és játszani nehéz. A lyukas cipő átázik a téli latyakban, megfázik a láb, nehezen mozdul. És legyen a meleg ruha mellett szép ruha is, amit különleges alkalmakkor ölt fel a család, amit ünnepeken, nagy gonddal választ ki a lélek.
  5. Legyen együtt a család. Mert egyedül vagy külön, vagy elszigetelten lenni, nem kapcsolódni félelmetes, az egyedüllét szomorúságot szül és bánatot, akkor is, ha játékkal van tele a ház. Legyen a gyermek mellett szerető szülői szív és gondoskodó kéz. Egy figyelő szempár, valaki, aki tárt karokkal mindenhonnan hazavár.
  6. Legyen béke a házbansíri csönd helyett ölelő csend járja be a házat és halk suttogás. Koccanásmentes mondatok suhanjanak, meg szeretetszavak. Az „értelek, szeretlek, fontos vagy nekem, bújj hozzám” mondatok apró, fénylő lakatok a biztonságos otthon ajtaján.
  7. Legyen öröm a házban, legyen öröm, legyen nagyon sok nevetés, csiklandozás, játék, falevél meg emlékgyűjtő kirándulás és annál is több mese. Ezernyi mese, amitől kinyílik az emberi szív és befogadást tanul a gyermeki lélek.
  8. Legyen egészség: jóízű ébredés és elalvás, könnyed indulás és hajolás, friss érzések és gondtalan, minden fájdalomtól, bánattól és erőszaktól mentes létezés.

Bár minden gyermek mindezt és ennél ezerszer többet is megkaphatná!