Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Születésnap - Születés nap, az édesanyák ünnepe..

Amióta megszületett első gyermekem, azóta tudom, hogy egy gyerek születésnapja igazából az édesanya ünnepe.

Ez a mai, a 34. ilyen ünnep számomra, hiszen három éves lett a legkisebb kislányom a többiek 10, 9, 7 és 5 évesek mellett. Csak egy kis matematika és az összeadás eredménye 34 év…

Most itt szuszog mellettem az én legkisebbem, pont ugyanúgy, ahogy három évvel ezelőtt is - én pedig kialvatlanul, fájdalmakkal, de határtalanul boldogan és persze nem kis büszkeséggel öleltem magamhoz. Ötödször egy parányi életet!

Ma van a születésnapja es ilyenkor könnybe lábad a szemem, hogy hogy megnőtt az a pici kis törékeny borsószem, akiért annyit szenvedtem azon a nem is olyan régi, február 25-i éjszakán.

Kép forrása: Király Nóra hivatalos facebook oldala

A legnagyobb fiam első születésnapja óta tudom, hogy az én születésnapom is igazából édesanyám ünnepe, ezért október 21-én mindig felköszöntöm egy virágcsokorral vagy egy puszival, de legalább egy telefonhívással.

Hiszen ő szenvedett meg értem, ő volt az, aki annyira boldog volt, és aki azóta is figyeli, hogyan nő, változik, cseperedik a lánya.


Fogalmam sem volt erről addig, amíg nem lettem én is anya. Ezért is érthető, hogy a férfiaknak mindez miért nem jut ez eszébe egyáltalán.

Amíg picik a gyerekek addig várják a játékokat, várják, hogy ellepjük őket mindenféle földi jóval, ajándékkal.

Kamaszkorban várják, hogy elmehessenek egy jót bulizni a haverokkal vagy, hogy kapjanak egy húszezrest a nagyszülőktől.

Felnőttkorban az ajándékok már szinte egyáltalán nem izgatják az embert.

De, mindig ott van az édesanya, akiről jó lenne megemlékezni, hisz neki legalább ugyanolyan fontos ez a nap,  mint nekünk a saját gyermekünk születésnapja.

Figyeljünk erre, köszöntsük fel születésnapunkon édesanyánkat, aki világra hozott bennünket és emlékeztessük erre a gesztusra az édesapákat is.

Milyen jól esik, ha apa segítségével a mi három-, négy-, öt-, hatéves gyermekünk egy szál virággal megköszöni saját szülinapján, hogy kínok kínjai között világra hoztuk és a nagyobbacska gyermeknek ez már természetes gondolattá válna, ugyanúgy, mint az anyák napja, a nőnap vagy a névnap!

Ma a harmincnegyedik ilyen „születésnapomat” ünneplem és kívánok minden gyermek szülinapos édesanyjának sok örömet, jó egészséget és sok, boldog szülinapot!

 Király Nóra