Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Télen is egészségesen – hogy ne a vírusok győzzenek!

Már február eleje van és nagyon közeledik a tavasz, de még mindig harcolni kell az ilyenkor jelentkező betegségek ellen. Öt gyermek anyukájaként igen fontosnak tartom, hogy erre fokozottan odafigyeljek, mert bár az én gyermekeim szinte soha nem betegek, de ha az egyik mégis megbetegszik, biztos, hogy dominó elv szerint, szép sorban mindenkin végigmegy az adott betegség.

A téli vírusok elleni küzdelmet nem ősz végén, tél elején kell elkezdeni. A bacik legyőzéséhez szükséges erős immunrendszert nem lehet egyik napról a másikra felépíteni, de tény, hogy ilyenkor egyéb óvintézkedéseket is meg kell tenni. A legtöbb szakember szerint a stabil védekező rendszerhez három alapvető dolog szükséges, amely az egészséges életmód része. Ezek a rendszeres testmozgás, az egészséges ételek fogyasztása és a megfelelő mennyiségű pihenés.


Testmozgás télen

Hiszem és követem is, hogy a friss levegőn való rendszeres testmozgásra mindenkinek szüksége van. Eshet az eső vagy süthet a nap, a gyermekeimet születésüktől fogva, minden nap levegőre viszem, természetesen az időjárásnak megfelelő öltözetben. A hideg, szabad levegőn eltöltött idő ellenállóbbá teszi a szervezetet. Egy kis séta, futkározás vagy biciklizés a parkban igen kedvelt ilyenkor. Az is megoldás, ha az oviból, suliból hazafelé nem kocsival megyünk, hanem gyalogosan, ha megtehetjük. Télen, több helyen is építenek ideiglenes koripályát, amik ingyenesen vagy  kedvezményesen látogathatóak. Ilyenkor gyermekeink a szabad levegőn ismerkedhetnek meg egy szuper téli sporttal.

Fontos, hogy ha kimegyünk a szabadba, rétegesen öltöztessük fel a kicsiket, hiszen ha túlzottan sok ruhát adunk rájuk, megizzadhatnak és könnyebben meg is fázhatnak.

Vitaminok, nem csak mesterségesen

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja, hogy az elfogyasztott ételek vitaminban és ásványi anyagokban gazdagok legyenek, amik hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. A napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás alap, de ilyenkor többet eszünk azokból a fajtákból, amelyek C-vitamin tartalma magasabb. Pontosan ezért kapnak a gyermekeim és iszok én is minden reggel 100%-os narancslevet, ez egy nagyon régi és bevált szokás. Nincs olyan reggel, hogy ez elmaradna.

Télen szükséges lehet a gyermekeknek szánt multivitaminok bevetése is, amit sokszor kiegészíthetünk egyéb, például C és D vitaminnal, amely utóbbi szedését kisgyermekek esetén sokszor a gyermekorvos is kéri. Természetesen minden másnál - a vitaminok esetében is - törekedni kell a mértékletességre. Hiába fincsi a vitaminos gumicukor, az ajánlott mennyiségnél többet nem ehetnek meg gyermekeink, hisz a vitaminok túlzott fogyasztása sem egészséges.

Azok a fránya higiénés szabályok

Ilyenkor télen még jobban kell figyelnünk és ügyelnünk kell a higiéniára. Minél előbb érdemes megtanítani a gyerkőcöket a zsebkendő használatára, arra, hogy tüsszögéskor-köhögéskor a szájuk elé tegyék a kezüket, illetve a hazaérést követően azonnal mossanak kezet. Nem is gondolnak rá sokan, de a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóin, vagy a bevásárló kocsi fogantyúján kórokozók ezrei találhatóak, így a sűrű kézmosással lecsökkenthetjük a bacik és vírusok bekerülését vagy tovább adását.

A pihenés is fontos

Minden életkorban fontos az alvás, a pihenés. Minél kisebb egy gyermek, annál több időt tölt és kell is töltenie alvással. Általában az iskoláskorú gyermekeknél szokott a szükséges alvásidő lerövidülni. A sok tanulás, az esetleg elhúzódó különórák és reggel a korai kelés miatt a pihenéssel töltött idő egyrekevesebb lesz. Ezek miatt nemcsak az iskolai teljesítmény csökkenhet, hanem az immunrendszer ellenálló képessége is romlik. Fontos, hogy ha lehet, este korán ágyba kerüljenek a gyerekek vagy hétvégén szánjunk időt a délutáni alvásra. Nincs is jobb, mint egy kisebb délutáni szundi, ami néha a felnőttekre is ráférne a rohanó hétköznapok után.

Lehetséges, hogy az összes óvintézkedésünk ellenére még is felüti fejét a megfázás családban, akkor viszont ne vigyük közösségbe gyermekünket. Fontos, hogy sok folyadékot igyon (például citromos-mézes teát), sokat pihenjen, kapjon plusz vitamint, zöldséget és gyümölcsöt. Tanítsuk meg a helyes orrfújásra és bíztassuk is, hogy sokszor fújja ki a nóziját. Használjunk tengervizes orrspray-t és olyat is, amely az ereket összehúzza, és nem gátolja az orrlégzést. Szellőztessünk gyakran, hiszen a friss levegő ilyenkor is nagyon fontos!

Ha ezekre az alapvető praktikákra odafigyelünk és betartjuk őket, biztosak lehetünk abban, hogy nagyobb betegeskedések nélkül átvészeljük a téli hónapokat!