Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Üzenet a Nagymamáknak a Nagymamák világnapján

Minden gyerek megérdemli, hogy legyen egy szuper nagymamája. És minden nagymama megérdemli, hogy legyen legalább egy belevaló unokája. A nagyiknak igazán fontos szerepe van a világban és az unokák életében. Ezt a cikket olvassa el minden nagyi, hogy boldogabb legyen a napja.


Az édesanyák és édesapák után szerencsére ma már a nagyszülőkről is minden évben megemlékezik a világ. A nagymamák világnapját július 13-án ünnepeljük, habár e dátum országonként eltérő lehet. Ennek az az oka, hogy bizonyos országokban mindkét nagyszülőt egyazon napon köszöntik fel az unokák, máshol pedig külön nap jár a nagymamának, és külön a nagypapának. Itthon még mindig sokan inkább május első vasárnapján, anyák napján köszöntik fel a nagymamájukat is. 

Az Amerikából és Angliából eredeztethető (helyenként mozgó) világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen jelentős szerepe van a nagyiknak a családban és a világban.

Az évek során sokat változtak az emberi/társadalmi szerepek és más volt nagyszülőnek lenni is akár csak 20-30 évvel ezelőtt is, mint manapság. Abban az időben, mikor még több generáció élt együtt, nem volt ennyi kütyü (okostelefon, tablet, laptop, videojáték, stb..) és nem volt ennyire rohanó a világ sem körülöttünk, kicsit könnyebb volt nagymamának (is) lenni. 

Persze napjainkban is rengeteg szupernagyi szaladgál közöttünk. Mint például az én anyukám.

Gyerekeim Nagyija, az én Anyukám

Anyukámmal tényleg nagyon jó a kapcsolatunk, sőt, néha azt érzem, hogy túlságosan is. Én tényleg mindent megbeszélek vele. A gyerekeim születésénél nagyon sokat jelentett nekem a segítsége, a támasza, a tanácsai és az, hogy mindig rábízhattam a nagyobb tesókat. 

Persze anyukám jelenléte mindig fontos, a mindennapjaink része. A mi helyzetünk igazán szerencsés abból a szempontból is, hogy a szüleim nagyon közel laknak hozzánk. Így sokat tudnak találkozni a gyerekekkel. Én is sokszor szoktam hívni anyát, hogy: “Jaj, anyuci SOS el kell ugranom ide-oda-amoda, át tudsz ugrani vigyázni a gyerekekre? “

Anyukám és én teljesen más típusú személyiségek vagyunk, ezért szülőként is másképp működünk, így néha csak sóvárgok azok után a dolgok után, amit ő annó megadott, illetve megteremtett számomra. (De azért sokszor elmondja, hogy ő is irigykedve néz bizonyos dolgokat, amiket pedig én csinálok és ő nem csinált soha, mikor én gyerek voltam.)

Legyen idő a nagyival

Bizonyított tény, hogy a nagyszülőkkel töltött idő valóban pozitív hatással van az unokákra és az idősebb generációra is. Éppen ezért én minden szülőt, aki csak teheti, arra biztatok, hogy örüljön, ha a nagyi tud segíteni a gyerekek körül. Legyenek a unokák a nagymamájukkal minél több időt, még akkor is, ha távol élnek egymástól. Adjunk esélyt a gyerekeknek arra, hogy a nagyitól megtanuljanak olyan dolgokat, amiket csak a ő tud és adjunk esélye a nagymamáknak is, hogy megélhessék életük egyik legfontosabb és legszebb szerepét.

Mitől olyan szuper nagyi a Nagyi?

Ha valaki megkérdezné a gyerekeimet arról, hogy miért szeretik a nagymamájukat, akkor ezt válaszolnák: “Nagyiban azt szeretjük, hogy csak ránk figyel.” És ez így igaz is.

Szoktak sütni, főzni és a Nagyi nyugiban képes kirakósozni, memorizni velük akár hosszú  órákig. És persze szeret csokit/édességet is adni nekik (amit a gyerekek imádnak, de én néha össze is veszek emiatt vele).

Amit még az Anyukám valóban fantasztikusan csinál, az az ünnepek gyönyörűvé tétele. Valahol azért nekünk, a 3 gyerekének, de leginkább most már a 8 unokának csinálja. Igaz külön háztartásban élünk mindannyian, de az a melegség, otthonosság, amit anyukám a mindennapokban is megteremt, de különösen az ünnepnapok köré varázsol, arra én mindig emlékezni fogok, és csak próbálok a nyomdokaiba lépni.

Üzenet az Anyukámnak az unokájától:

Amióta az eszemet tudom, a Nagymamám az, aki mindig megvigasztal, mindig átölel és folyton puszilgat. A Nagymamám volt a legboldogabb, amikor én megszülettem. Amint megszülettem, Anyukám és Apukám után ő fogott meg elsőként. A Nagymamám mindig megdicsér, és ha valami nem sikerül úgy, ahogy azt én szerettem volna, mindig segít, hogy sikerüljön. Jókat lehet vele sütögetni, és mindig nagyon finomakat süt nekem és az egész családnak is. Amikor hiányzik az Anyukám, mindig felhívom a nagyit, és mindig megvigasztal. Van olyan is, hogy néha leszid valamiért, de akkor is csak azért, mert nekem akar jót. Sokat játszik velem és az a legjobb, amikor a Nagyiéknál aludhatok, mert ott szoktunk a Nagyival filmet nézni, csak a Nagyi van, amikor párszor elalszik és akkor mindig fel szoktam ébreszteni, és akkor mindig felkel és megijed, mert megijesztem. Már voltam vele, a Nagypapával és a tesómmal Bécsben és ott nagyon jól éreztem magam, kivéve amikor kiakadtak, mert lekéstük a város néző csapatot. Nagyon, de nagyon szeretem a Nagymamámat️. NEKEM VAN A LEGJOBB NAGYIM A VILÁGON... <3

Én pedig üzenem, minden olyan nagymamának, aki ezekben az időkben is helyt tud állni, hogy: köszönöm és hálás vagyok nagyon!

Az Anyukámnak is ezt üzenem!