Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa történész

Úriember kerestetik!

„Én bárkit lorddá tudok ütni, de úriembert csak az Isten tud teremteni” (I. Jakab angol király)

Apukámat egy közös családi nyaraláson hívta félre egy kedves, idős hölgy, azt súgva fülébe, hogy tudja meg, ő az utolsó úriemberek egyike. És hogy miből állapította ezt meg? Mert mellette sétálva mindig a helyes  oldalon (balján) ment, s mert azonnal felállt ültéből, ha a hölgy szólt hozzá.

Igen, az úriasszony nem tévedett. Apa ilyen, ilyennek nevelték a nagyszüleim. Úriember. Előreenged minden nőt (a kislányokat is), nem tegez, csak ha a nő maga felajánlja, felsegíti a kabátot, kedves, figyelmes.


A szállodában szauna is volt. Miközben forrtam a száztíz fokban, két fiatal, harminc és negyven közötti férfi lépett be az izzasztókamrába. Kéretlenül hallgatott beszélgetésükből kiderült, a honvédség háza táján dolgoznak. Férfias szakma. Annál lesújtóbb volt a beszélgetésük! A jelenlétemben (és még egy hatvan körüli hölgy társaságában) arról a magvas gondolatról diskuráltak jó hangosan, hogy "minden nő k....a".

Az idősebb hölgy finoman jelezte, hogy rajtuk kívül még két nő is tartózkodik a szaunában. Mire az egyik férfi válasza a következő volt: "Persze, tessék csak megnyugodni, a jelenlevők mindig kivételek!". 

Még jó! Hát így állunk, apukám... De az illemtan tanulható, sosem késő nekiveselkedni.

Néhány alapszabály férfi és nő viszonylatában emlékeztetőül – nem csak férfiaknak:

1., A férfi a nő balján halad. (Eredetileg amiatt, hogy fegyverével ne zavarja.)
2., Két hölgyet kísérve a férfi általában középen halad.
3., Tömegben a férfi megy előre, utat biztosítva partnere(i) számára.
4., Étterembe lépve a vendéglátó megy előre, férfi és nő esetén mindig a férfi. Távozáskor a vendéglátó előreengedi vendégeit.
5., Egyéb nyilvános helyeken is a férfi lép be először és ő távozik utoljára.
6., Lépcsőn felfelé a nő megy előre (ha egymás mellett nem férnek el), lefelé a férfi.
7., Járműveken felszálláskor a férfi előreengedi a nőt, leszálláskor a férfi az első és kezét támaszként felajánlja, amit a hölgy vagy elfogad vagy nem.
8., Ruhatárban először a férfi veszi le a nőről a kabátot, csak azután ő maga. Távozáskor először a férfi veszi fel a kabátját, aztán a hölgy kabátját segíti fel.