Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Valóban ezt akarjuk?!

Számos cikk, vélemény jelent meg a napokban, melyek mind egy új, Nyugaton elharapódzó furcsa kezdeményezésről beszélnek. A "születéssztrájkról" és a FÖLD érdekében sztrájkoló nőkről.

Ez az új őrület már régebb óta a köztudatban van, azonban most kapott csak nagyobb lángra. Történt ugyanis, hogy a százezrek által követett és kedvelt brit királyi család és a klíma elit oszlopos tagja Harry herceg és feminista felesége Meghan Markle kijelentették, hogy a környezetvédelem miatt kettőnél több gyermeket nem hajlandóak vállalni. (ez a példa is mutatja, hogy milyen nagy felelőssége van az ismert embereknek). Az ideológiát követő nők kijelentették: ha nem lesznek drasztikus változások, ők nem fognak szülni egy ilyen „pusztuló” világba.

Ennek nyomán szomorúan olvastam a minap egy tanulmányban, hogy tízből kilenc 29 év alatti brit nőnek nincs semmi célja az életben – azaz nem céljuk az sem, hogy édesanyák legyenek – a válaszadók fele pedig úgy gondolja, az életük célja, hogy önmaguknak örömet szerezzenek. Elveszni látszanak olyan célok, vágyak, melyek nélkül nagyon rossz irányba fogunk haladni.

Jelenleg döbbenten állok a jelenség előtt, és öt gyermek édesanyjaként mélységesen szomorú és felháborodott is vagyok.

Biztosan ezt akarjuk?


Ez a gondolat, bár egészen más aspektusból, már korábban megfogalmazódott a közvetlen környezetemben is. Mi, a Fiatal Családosok Klubjánál, a kolléganőimmel is beszélgettünk már hónapokkal ezelőtt arról, vajon ebben a helyzetben, mikor mindannyian a Földünkért aggódunk, racionális és okos dolog–e minél több gyermeket vállalnunk? A válasz egyértelműen: IGEN!

Magyarország vezetése célul tűzte ki, hogy minél több kisbaba születéséhez biztosítson egy olyan országot, környezetet, melyben a fiatalok, a családok biztonságban érzik magukat. Azon túl, hogy a gyermek a legnagyobb ajándék, az élet értelme, a boldogság forrása, nemzetünk fennmaradásának alapja is.

Túlnépesedés, na, de hol?

A Föld túlnépesedése ma nem az öreg kontinens őslakosai között zajlik, Európa nemzetei ugyanis épp a népességcsökkenés ellen küzdenek. Európa ősi nemzetei ma lélekszámukban folyamatosan fogynak, ez pedig kérdésessé teszi a nemzetállamok sorsát.

De például már a világ legnépesebb országa, Kína is feloldotta az egy-gyermekes politikát, hiszen ennek következtében jelentősen torzult a népesség korfája, ami komoly gazdasági és politikai kihívások elé állítja a kontinensnyi birodalmat, ahol mostanra lassan tetőzik, majd fokozatosan csökkenni kezd a népesség, nem úgy, mint Indiában és Afrikában.  A Visual Capitalist elemzői szerint 2100-ra a nigériai Lagos népessége 88 millió főt, a Kongói Demokratikus Köztárságban található Kinshasa 83 millió főt, míg tanzániai Dar Es Salaam 73 millió főt számlálhat majd.

És akkor mi a megoldás, ha nem a születéssztrájk?

Természetesen a környezettudatosság, az, hogy másképp viszonyuljunk a környezetünkhöz. Ahelyett, hogy ilyen káros ideológiát gyártunk, inkább azon kellene dolgoznunk, hogy minél többen észrevegyék, hogy baj  van, hogy itt az utolsó pillanat, amikor még tehetünk és tennünk is kell a Földünkért.

Nekünk, édesanyáknak az a feladatunk, hogy olyan jövendő nemzedéket neveljünk, aki sokkal jobban tiszteli a környezetét és minden élőlényt. Aki tudatosan és hosszútávra gondolkozik. Teljes mértékben tévesnek és károsnak gondolom a "meg nem született gyermekekkel mentsük meg a Földet" ideológiát, bízom benne, hogy ezt mielőbb a királyi család tagjai is felismerik.