Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa történész

Van élet a dinó falatkán túl!

„Kicsi kortól kezdve kell megszerettetni a gyerekekkel a főzést és azt, hogy minőségi, egészséges ételeket vegyenek magukhoz”. E gondolat jegyében álmodta meg Gyetvainé Zováth Anikó, a családbarát turizmust szorgalmazó KidsOasis alapítója az Egészségfalók kampányt, melynek keretében a Fiatal Családosok Klubjával karöltve népszerűsítik az egészséges életmódot. A játékos versengés kitalálójával és zsűritagjával beszélgettünk.

Miért érezte azt, hogy a családbarát szálláshelyek mellett a családok egészséges táplálkozása mellett is kiáll?

Öt éve foglalkozunk a családbarát szemlélet minél szélesebb elterjesztésével a szállodaiparban, szálláshelyek családbarát minősítésével.  A hazai szállodákat, éttermeket járva láttam, hogy a gyerekmenü nagyon szegényes, legtöbbször egészségtelen ételekből áll. Akkor határoztam el, hogy ezen is változtatni kell. Egyre több család étkezik egészségesen otthon, miért kéne lemondaniuk erről éppen a nyaralás, utazás alatt?

Milyen ételkínálat jellemzi a Kids Oasis által minősített, családbarát szállodákat?

Ma Magyarországon a legtöbb szálloda gyerekmenüként milánói makarónit, sült krumplit és dinó formájú csirkefalatkákat szolgál fel. A KidsOasis szálláshelyeken már rájöttek arra, hogy van élet a dinó falatkákon túl és hogy kis odafigyeléssel és anyagi ráfordítással, kreatív ötletekkel a megszokott menün túl egészséges ételhez is kedvet kaphatnak a gyerekek. Külföldön erre számtalan példát és gyakorlati megvalósítást láttunk és szeretnénk, ha itthon is az egészséges étkezésre igényes vendégkör, illetve szolgáltatói szektor alakulna ki. Úgy látom egyébként, hogy jó irányba haladunk. A tavalyi kampányunkra sokan megmozdultak és a legtöbb séf is nyitott volt a változásra.


Említette, hogy az étlapokat a gyerekmenü tekintetében általában a spagetti, rántott hús, sült krumpli háromszög által behatárolt ételek jellemzik. Az Önök által vizsgált szállodákban hogy alakul mindez? Már most is szempont az egészséges ételkínálat feltérképezése?

A KidsOasis szálláshelyeket három, négy vagy öt szélforgóval minősítjük. A 4 és 5 szélforgós szállodákban követelmény, hogy legyen gyermek svédasztal, mert a kicsik szeretik, ha önállóan szedhetnek, boldogok, hogy felérik a kínálótálat és nem kell mindig segítséget kérniük. Márpedig ha egészséges, egyben finom étel kerül a gyerek svédasztalra, nagy valószínűséggel abból fog választani a kis vendég. Úgy látom egyébként, hogy ettől egy kicsit félnek még a magyarországi szállodák pedig a külföldi családbarát szálláshelyeken számtalan jó ötletet látni a kivitelezésre, mint például a kishajó alakú svédasztal vagy a hotel kabalafigurájával díszített kínáló. Lehet, hogy kicsit morzsásabb lesz a szőnyeg ott, de higgyék el megtérül a plusz erőfeszítés.

Mik a tapasztalatai, az utazni induló családok számára fontos, hogy milyen a választott szálláshely konyhája?

Igen. Mi magyarok különösen szeretjük a hasunkat, és ha valaki megkérdezi, hogy „Na hogy érezted magad a szállodában?”, akkor az esetek nagy többségében azzal kezdik a beszámolót, hogy  milyen volt a reggeli vagy a vacsora és hajlamosak vagyunk ez alapján értékelni a szállodát.

Milyen felállást részesítünk előnyben, a reggeli mellett mennyire fontos, hogy félpanziós vagy teljes ellátású legyen a szállásunk?

Egyértelmű, hogy a legtöbb anyukát az motiválja, hogy ne kelljen a pihenés, nyaralás alatt főzni, ugyanakkor joggal várja el, hogy a pénzéért minőségi ételeket kapjon a családja. A leggyakrabban a családok a félpanziós ellátásra tartanak igényt, hiszen így belefér egy szállodán kívüli kiruccanás, városnézés vagy más program is a napba és nem kell az ebédidőhöz igazodni. Kisgyerekes családok esetében viszont egyre nagyobb az igény az „all inclusive” ellátásra, vagyis amikor bármikor bekaphatnak valamit a gyerekek. Van ahol ezt úgy oldották meg, hogy egészséges snack, joghurt és gyümölcs folyamatosan ki van téve az étkezőben, így ha megéhezik a kicsi, akkor nem kell a vacsoráig várni vagy a közelben boltot, éttermet keresni.  Van már olyan szálloda is, ahol az ebédre az animátorok viszik el a gyerkőcöket, itt a felnőttek félpanziót kapnak, de a gyerekek teljes panziót.

Ön is négy gyermeket nevelő édesanya, bizonyára tapasztalta, hogy a gyerekek mennyire vonzódnak a gyorséttermi ízvilághoz. Hogyan éri el, hogy az egészségesebb falatokat válasszák?

Négy gyermekem közül kettő tinédzser korú, így nyilván nem tilthatom meg nekik, hogy néha gyorsétteremben csillapítsák éhségüket. Szerencsére nem rajonganak érte, mivel megszokták, hogy itthon minőségi alapanyagokból főzünk. Persze könnyű nekünk, mert van egy tanyánk, és ennek köszönhetően mindig ellenőrzött minőségű hús van a hűtőben, a falusi termelők portékáihoz is könnyedén hozzájutunk. Ők ebben nőttek fel, így nyilván nehezen adják lejjebb az igényeiket. Akinek azonban nem adatik meg ez a lehetőség, az is egy kis tudatossággal odafigyelhet arra, hogy mi kerüljön az asztalra - és mint tudjuk a szülői példa ragadós. Persze nem kamaszkorban kell elkezdeni a példamutatást…

Zsűrizett már ételeket? Hogy néz ez majd ki a gyakorlatban, receptek alapján döntenek vagy kóstoló is lesz?

Igen. Tavaly nagy sikerrel bonyolítottuk le az Egészségfalók kampányt, amire meglepően sokan küldtek be recepteket. Hétköznapi háziasszonyok, anyukák, nagymamák de gasztrobloggerek is jelentkeztek. A jó hangulatú döntő egy főzőiskolában került megrendezésre, ahol a neves zsűritagok mellett én is megkóstoltam, véleményeztem az ételeket. Értékeltük, ha kreatív volt a tálalás, de természetesen az íz-élmény is nagyon fontos volt, de megnéztük azt is, hogy milyen alapanyagokat használt a versenyző.

Szokott együtt főzni a gyermekeivel? Esetleg vannak olyan ételek, amiket már maguk is el tudnak készíteni?

A kertünkben van egy kemence, sparhelt egy komplett kis konyhával együtt, így nem ritka a közös főzőcskézés nálunk. Férjem remekül készíti el a húsféléket, Rebeka is sok ételt elkészít már önállóan, Dóri lányom pedig már most kész kis cukrász, ő a desszertfelelős nálunk. A kicsiket is egyre jobban érdekli a főzés, és én örömmel bevonom őket a munkába. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy kicsi kortól kezdve kell megszerettetni a gyerekekkel a főzést, azt, hogy minőségi, egészséges ételeket vegyenek magukhoz, és hogy arra legyen igényük, hogy naponta ötször étkezzenek, no és persze érezzék azt is, hogy együtt főzni és enni jó.  

Mennyire fordít figyelmet odahaza a tálalásra, az ételek esztétikumára?

Nem vagyok szuperanya, nekem is vannak nehezebb napjaim, amikor az egyszerűségre törekszem, abból viszont nem engedek, hogy ne a szépen terített asztalhoz üljön le a család. A tálalásnál is ügyelek az összhangra és bizony időnként nekem is be kell vetnem a fantáziámat, hogy egy kicsit kreatívabban tegyem a gyerekek elé az ételt, hiszen nálunk is van olyan, aki válogatósabb vagy kevésbé szereti a zöldséget.

Milyen kedvenc főételt ajánlana, ha Ön is részt venne a megmérettetésen?

Kolléganőm nagylánya egy tévés főzőversenyen a dijoni mustáros szűzérmével remekelt. Tőle tanultam ezt a receptet, ami azóta nagy kedvencünk lett. A sertésszűzekből szálirányra merőlegesen karika szeleteket vágunk, sózzuk, borsozzuk, és olajban vagy vajban kisütjük. Ha épp kezdenek aranybarnára sülni, akkor kiszedjük a húsdarabokat és félrerakjuk. A hagymát megtisztítjuk és nagyon finomra aprítjuk. Az imént használt szeletsütőben a pecsenyezsírhoz további vajat adunk, megolvasztjuk, és a finomra vágott hagymát puhára dinszteljük. Hozzáöntjük az alaplét, felfőzzük. Óvatosan, ügyelve a szaftos jelleg megtartására, hozzákanalazunk a mustárból és tejszínnel felöntjük. Az egészet összefőzzük, pici barnacukorral-citromlével beállítjuk a harmonikus ízt. Visszahelyezzük a hússzeleteket, összepároljuk, míg a hús át nem veszi a szósz ízét, illetve puhára nem fő. Megkóstoljuk, és ha szükséges, még ízesítjük. Ez most a nagy kedvencünk, sok-sok zöldséggel tálalva.

Az Egészségfalók csapata várja a gasztronómia iránt érdeklődők receptjeit!