Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Vigyünk vagy ne vigyünk?

A környezetvédelem érdekében igyekszem minél kevesebb műanyag hulladékot termelni, így számomra egyértelmű, hogy mikor elvitelre kérem az ételt, otthonról viszek magammal dobozt. Múlt héten azonban az egyik bevásárlóközpontban megtagadták tőlem a lehetőséget, hogy a saját dobozomban vigyem el az ebédet.


Minden nap igyekszem tenni valamit a környezetemért. Ha csak egy apró lépésről van szó, azt is megteszem, hiszen sok kis lépésből áll össze egy hosszú és eredményes út. Az egyik ilyen állomás a környezettudatosságban a műanyag hulladék minimalizálása, illetve teljes elhagyása. 

A műanyagmentes élet alappillére, hogy a hétköznapjainkból kiiktatjuk az ilyen jellegű hulladékot. A gyerekeknek már évek óta saját dobozba csomagolom az uzsonnát, és nem használunk egyszerhasználatos evőeszközöket, poharakat sem. A hétköznapok során nem mindig van időm főzni, azonban nagyon fontosnak tartom, hogy legyen meleg étel az asztalon. Alkalmanként én is egy-egy bevásárlóközpont étterméből viszem haza az ebédet, de ilyenkor mindig nálam vannak az otthonról hozott dobozok. Így volt ez múlthéten is, azonban csalódnom kellett: nem engedélyezték, hogy a saját dobozomban vigyem el az ebédet. 


A történtek után elgondolkoztam, hogy a saját doboz-nem saját doboz kérdése az étterem tulajdonosának/kiszolgálónak a  jóindulatán múlik, vagy más áll a háttérben? Először is a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal) álláspontjára voltam kíváncsi. 

“A közfogyasztásra ételt készítő és forgalmazó létesítményekben nem tilos az ételt ételhordóban kiadni. Gondosan ügyelni kell arra, hogy az átvett edényekkel sem a tálalóteret, sem az adagolt ételeket nem szabad szennyezni. Éppen ezért sokan választják inkább azt a megoldást, hogy nem kezelik a fogyasztók kétes tisztaságú edényeit, hanem azok helyett eldobható műanyag dobozokba tálalnak. Ezt a tevékenységet a vállalkozásoknak kell szabályozniuk a saját HACCP rendszereikben, ahol a lehetőségeket és az élelmiszer-biztonsági szabályokat egyedileg kell szinkronba hozniuk” - tudtam meg a NÉBIH hivatalos álláspontját. 

Mint fentebb olvasható a szabály megengedő, tehát az adott étterem dönti el, hogyan cselekszik. Tisztában vagyok vele, hogy a profit nagyon fontos, de jó lenne nem csak ezt figyelembe venni! Már így is elnyel minket a műanyag hulladék, éppen ezért meg kell tennünk, amit tudunk. Becslések szerint az elmúlt években, Budapesten nagyjából 13 millió ételes doboz és 27 millió műanyag kávéspohár landolt a kukákban. Ez világszinten óriási kárt mér a környezetre. 

 

Tartsuk tisztán! 

Az éttermek fő oka, amiért nem adják ki saját ételhordóba az ételt, hogy ha egy koszos edénybe teszik azt, és a vásárló megbetegszik egyértelmű, hogy a vendéglátóhelyet fogja felelősségre vonni. Hogy ez ne történjen meg, több dolgot is tehetünk. 

* Figyeljünk oda, hogy valóban tiszta ételhordót adjunk át a kiszolgálóknak.

* Egy kutatásban 4000 vendéglátóegységet kérdeztek meg ebben a témakörben. Nyilatkozataik szerint a vendéglátóhelyeken a tálalótéren kívül fertőtlenítőszeres mosogatásra van lehetőség. Egy felmérésből kiderült, hogy csupán 4% végzi el a fertőtlenítő mosogatást saját bevallása szerint, ezen változtatni kellene!

* Egy vidéki étteremben remek rendszert láttam. Hogyha valaki megrendeli a menüt, akkor van egy garnitúra edénye, amit tárolnak egy erre külön kialakított helyen. Amikor a vásárló megy másnap a következő adagért, akkor az előző garnitúrát becseréli. Így forgásban tud lenni az elviteles doboz, és az előírásoknak megfelelően el is tudják mosni azokat.

 

Külföldön új trend hódít

Egy zero waste termékeket kínáló webshopban rábukkantam a zero waste kit nevezetű csomagra. Szerintem ez a kis találmány remek! A csomagban megtalálható minden, ami szükséges egy étkezéshez. Piknikhez is tökéletes. A zero waste kit részben megoldást nyújt az éttermek műanyagszennyezésének problémájára, ugyanis található benne evőeszköz, vászon szalvéta, többször használható szívószál, sőt a tároló dobozba az ételt is bele lehet rakni. Egy kis kreativitással házilag is elkészíthető az úticsomag. 

Remélem, hogy Magyarországon változni fog a helyzet és egyre több étterem választja a környezettudatosságot. Számtalan módja van annak, hogy ők is hozzájáruljanak a környezeti károk csökkentéséhez, csak egy kis szemléletváltás és tolerancia szükséges részükről. Ameddig pedig nem változik bizonyos helyeknek az üzletpolitikája, szeretném őket megkérni, hogy legalább a vásárlóknak adják meg a lehetőséget a környezet védelmére!