Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Zöld etikett a strandokon – ami a tiéd, vidd haza

A legforróbb nyári napokon aligha van jobb családi program, mint egy szuper strandolás. Ám nem mindegy milyen strandot választunk, és az sem, mennyire tudunk az önfeledt órák során is vigyázni környezetünkre.


Családanyaként az önfeledt pancsolás csak távolról tűnik önfeledt pancsolásnak, mert egyszerre kell nagyon sok mindenre ügyelni – főleg, ha eltérő korú gyerekekkel vágunk bele a kalandba. Még inkább, ha az eltérő korú gyerekek között van olyan csemete is, aki esetleg még nem tud magabiztosan úszni. Hiszen olyankor extra figyelemmel kell kísérni minden lépését, még véletlenül se tévedjen olyan zónába, ami számára veszélyes lehet.

Ám nem csak a gyerekek fizikai biztonságának átgondolása és elősegítése szempont, ha strandra indulunk. Egy nagy család komfortjának megteremtése, főleg, ha egész napos programról van szó – rengeteg dolgot igényel, amelyek, ha nem vagyunk tudatosak ezen a területen, nagy környezeti terhelést jelenthet.

Ötgyermekes édesanyaként, valamint a Zöld Követ Egyesület és a Ficsak alapítójaként számomra fontos a környezetvédelem. Valamint bőséges tapasztalatom van abban, mennyi feladattal és gondolkodással jár egy olyan egyszerű program előkészítése és lebonyolítása is, mint a strandolás. Mert ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek mellett a környezet is biztonságban maradhasson, de jól is érezze magát a család minden tagja, az előkészületet igényel.

Mert a gyerekek enni és inni akarnak, és vannak egyéb szükségleteik is, amelyek olyan megoldásokat igényelnek, amik nem rombolják a környezetet. Elsősorban azonban az élelmezés az a terület, amely előre gondolkodást és leginkább megfelelő csomagolási módszereket kíván.

Családi büfé a hűtőtáskában

A legtöbb esetben otthonról visszük az elemózsiát, mert olykor ugyan jólesik megengedni magunknak azt a luxust, hogy egy strand büféjében fogyasszon az egész család, ám ezt a legtöbben nem feltétlenül engedhetjük meg magunknak. Ha mégis, akkor egészen biztosan nem az a legkedvezőbb döntés a családi kasszára vonatkozóan. Be kell látni, hogy nem a strandok túlárazott kínálata a jó megoldás a vízben „kiéhezett” gyerekcsapat ellátására, még ha néha azért jólesik „családostul” elcsábulni egy forró lángosra, palacsintára, vagy jégkrémre.

Ám nem csak az árképzés miatt érdemes otthon csomagolni az egész napi ellátmányt. Azért is, mert ha otthonról visszük az elemózsiát, akkor olyan csomagolóanyagot választhatunk, amely belefér a mi elképzeléseinkbe, passzol ahhoz a tudatossághoz, amely irányítja a mindennapokat.

A strandolás legfontosabb „csomagolóanyaga” a hűtőtáska, ha nagy a család, akkor akár két nagy hűtőtáskára is szükség lehet, amibe kényelmesen belefér az egész család uzsonnája. Hiába keresnénk kibúvót, a gyerekek mindig éhesek, és ha strandról van szó, egy-két óra vízi játék után egészen biztosan megéheznek.

Nagyon fontos szempont, hogy ha otthonról visszük az ennivalót, akkor nincs eldobásra váró csomagolóanyag, mert eleve úgy csomagolunk, hogy a végén majd hazavisszük magunkkal a tartós csomagoló anyagot – a többször felhasználható dobozokat, tasakokat, kis zsákocskákat például.

Érdemes nem túl kényes, olvadásra kevésbé hajlamos ételekbe gondolkodni – a kis szendvicsek, gyümölcs és sajtfalatkák a legjobbak. Annál is inkább, mert akkor nincs pazarlás, ha kis adagokban tudjuk porciózni az ennivalót. Bármekkora gyerekekről is van szó, még az almát is érdemes felszeletelve dobozba rakni és abból kínálni őket, mint az almákat pár harapás után kikukázni – mert már nem kell senkinek, vagy nem az egész kellett, de azért megkívánta valamelyik és beleharapott. Otthon az almacsutka esetleg a komposztba kerülhet, a strandon egészen biztosan a szemétre, rosszabb esetben máshova kerül. Látjuk nem egyszer az eldobált almákat, gyümölcsöket, barackmagot, dinnyehéjat a strandokon. Ha előre kínálható falatokra osztjuk a gyümölcsöt, a legtöbb esetben az utolsó falatkáig elfogy – nincs pazarlás, nincs szemetelés. (Ha nem helyben dobjuk ki a gyümölcs maradékát, magot, héjat, almacsutkát, akkor kisebb az esélye annak is, hogy méheket vagy darazsakat vonzunk a közelbe, ami azért fontos szempont)

A kész szendvicseket se kell egyenként becsomagolni, ha mégis, akkor kizárólag többször használatos szalvétát használjunk (mi is azt használunk), de strandon a nagyobb mennyiségű szendvicsek jól elférnek egy nagy, a hűtőtáska méretéhez, formájához igazodó műanyag dobozban. A desszertnél is ugyanez az eljárás – az otthon megsütött palacsinta vagy bukta is jól megfér egy nagy dobozban – és nem kell plusz csomagolóanyag, se plusz szalvéta ahhoz, hogy a gyerekek a strandtörölközőn kuporogva két csúszdázás között befalják.

A hűtött, palackozott innivaló mellé - ami lehet sima csapvíz is, nem kell feltétlenül gyümölcslé vagy szénsavas innivaló – mindenképp vigyünk magunkkal tartós használatra szánt műanyag poharakat. Így még véletlenül se fordulhat elő, hogy minden ivásnál új palackot kellene nyitni, és nem terheljük a környezet eldobható poharakkal sem, hiszen a strandolás végén hazavisszük, elmosogatjuk és legközelebb újra bevethetőek lesznek. Az eltérő színű műanyag poharakkal pedig a gyerekek közötti vitás helyzeteket is megelőzhetjük – ha mindenki a saját poharából iszik, nincs veszekedés azon, hogy miért kell barackleves pohárból inni, ha valaki csak sima vizet kíván.

Mi kerüljön a strandtáskába az elemózsia mellé?

 • fényvédő szer, naptej de csak olyan, ami lebomló és nem terheli se a medencés strandok vizét, se a szabad vizeket
 • könnyű sapkák, kendők a forró nap ellen
 • könnyű pléd, vagy gézanyagból készült kis takaró, ami jól szellőzik, de nap és szél ellen is jól véd
 • mesekönyv, ha valamelyik gyerek mellénk kuporodik
 • utazó társasjáték, kártya, hogy lefoglalhassák magukat, ha elfáradtak a vízben
 • elsősegély csomag (fájdalom és lázcsillapító, lázmérő), kötszerek, sebtapasz, napégés ellen krém
 • manikűrkészlet – egy körömvágó olló és egy csipesz bármikor jól jöhet
 • szúnyogriasztó, természetes víz mellett strandolunk és késő estig maradunk
 • egy külön nagy tasak a vizes holmiknak (elég egy, hiszen minden mosásba kerül otthon)
 • egy nagy tasak, ha mégis termeltünk szemetet – abban vigyük haza, főleg akkor, ha nem megoldott a szelektív szemét gyűjtés ott, ahol strandolunk.
 • fertőtlenítő gél és egy adag tiszta víz kifejezetten kézmosásra, vagy egy előre benedvesített kis törölköző extrában
 • egy tekercs wc papír – mindig jól jöhet, akkor is, ha egyébként jól felszerelt a strand mosdója, sok gyerek mellett nem árt az extra előkészület

Bármit is viszünk, alapelv, hogy semmit nem hagyunk ott, nem szemetelünk – akkor sem, ha pont a strandolás alatt ment tönkre a menő matrac, vagy felfújható műanyag játék. Nem lesz jó az másnak sem, - ha javíthatatlan, nekünk kell gondoskodni arról, hogy a megfelelő szelektív gyűjtőbe kerüljön. Ugyan így se nejlontasak, se egyéb hulladék ne maradjon utánunk a strandon. Akkor strandolunk zölden, ha hazaindulás után nyoma se marad annak, hogy ottjártunk.